Poze din albumul mamei

Cine poate găsi o femeie cinstită?

 Fiii ei se scoală, şi o numesc fericită; bărbatul ei se scoală, şi-i aduce laude zicând:

 “Multe fete au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate.” (Prov.31:10,28-29).

 

poze mamaA doua duminică a lunii Mai este ziua în care Îl cinstim pe Dumnezeu cu recunoștință profundă pentru ființa care ne-a adus în lumea aceasta și care s-a cheltuit să ne crească și să ne dea un rost în viață. Numele ei este MAMA. Este primul cuvânt care-l rostește copilul din brațe și care devine laitmotivul vieții lui. Mama este străjerul care ne veghează nopțile; este medicul care ne alină durerile; este primul dascăl ce ne învață lecția celor ”șapte ani de-acasă.” De la mama am învățat să împreunăm mâinile și să rostim prima rugăciune. Tot ea a repetat cu noi Psalmul 23 până am știut să-l rostim singuri. Se trezește ”cu noaptea-n cap” și se culcă în miez de noapte. Ne pregătește sandwichul pentru școală și ne calcă hainele ca să arătăm cât mai decent. Ne povestește despre Domnul Isus și trăiește în așa fel ca să-L vedem în viața ei. Și multe, multe altele. Nici nu poți să le cuprinzi pe toate. Asta e Mama adevărată. Cum este creionat portretul ei în Scriptură? Ne ajută ”albumul” din capitolul 31 al cărții Proverbelor. Vă invit să urmărim câteva ”poze.”

1. Caracterul ei. Cine este! O femeie cinstită” (Prov. 31:10); o ființă cu un caracter nobil. Caracterul este definit ca fiind un ”ansamblu de trăsături psihico-morale distincte, relativ stabile, definitorii pentru om.” (DEX). Reprezintă modul de viață al unei persoane în raport cu semenii ei. Cine ești cu adevărat. Care este identitatea ta reală. Pentru o mamă adevărată, caracterul este definit de relația ei cu Dumnezeu. Este un copil al lui Dumnezeu care a înțeles că:”Prin înţelepciune se înalţă o casă, şi prin pricepere se întăreşte; prin ştiinţă se umplu cămările ei” și căUn om înţelept este plin de putere.” (Prov.24:3-5). Deasemenea a înțeles că numai ”Domnul dă înţelepciune,” și că ”Începutul înţelepciunii este frica de Domnul.” (Prov.2:6,9:10). Cu alte cuvinte, viața ei este legată de Dumnezeu. Din această relație decurg toate celelalte: relația cu copiii ei și cu tatăl lor. Școala dă cultură și informații; Dumnezeu este Singurul care dă înțelepciune. Așa că să nu fiți surprinși când veți vedea femei simple și fără multă școală dar cu o înțelepciune de neegalat. Mă gândesc la Iochebed, mama lui Moise și la Ana, mama lui Samuel. Ce ținută morală și ce caracter ireproșabil au transmis copiilor lor, copii ce au ajuns la rândul lor repere morale pentru o națiune în vremuri de criză. Adu-ți aminte de mama ta chiar acum. Oprește-te și mulțumește lui Dumnezeu pentru ea. Dacă e pe-aproape, îmbrățișeaz-o! Dacă e departe sună la telefon și spune-i că o iubești și că ți-e tare dor de ea. Dacă e în Cer, fă tot ce trebuie ca să o întâlnești acolo.

 2. Comportarea ei. Ce face! Am văzut că identitatea mamei adevărate nu este definită de personalitatea ei, ci de Stăpânul ei. Asta înseamnă că și modul ei de a fi, comportamentul ei și purtarea ei poartă amprenta prezenței divine 24/7. Adică, cel care se vede nu este omul, ci Dumnezeu. Cum se ”traduce” acest adevăr în viața de zi cu zi? În primul rând ea îl respectă pe soțul ei și pe tatăl copiilor ei: ”Inima bărbatului se încrede în ea… Ea îi face bine, şi nu rău, în toate zilele vieţii sale.” (Prov.31:11-12). Apoi, se ocupă ”nonstop” de binele copiilor ei, învățându-i să umble în căile Tatălui ei din Cer. Își hrănește copiii cu învățătura lui Dumnezeu și le arată calea Lui. Le oferă cea mai grandioasă investiție de dragoste și înțelepciune. Cum se face așa ceva? ”Ea deschide gura cu înţelepciune, şi învăţături plăcute îi sunt pe limbă. Ea veghează asupra celor ce se petrec în casa ei.” (Prov.31:26-27). Acest lucru mărturisește despre adevăratul ”home schooling” în care profesorul este chiar Creatorul. Urmăriți și pasajul din Proverbe 31:15-25 și veți avea imaginea completă a unei mame adevărate. Totul se află sub privirea ei; nimic nu-i scapă de sub control. Ce ființă fără egal! Ce mamă de excepție! Nimic pentru ea, totul pentru alții. Altruism 100%.

3. Creditul ei. Ce merită! O asemenea comportare nu poate fi trecută cu vederea. Ea primește credit, adică: ”apreciere, atenție, autoritate, cinste, cinstire, considerație, influență, încredere, înrâurire, onoare, prestigiu, prețuire, reputație, respect, stimă, trecere, vază.” (DEX). Cuvântul lui Dumnezeu subliniază acest adevăr într-o manieră clară: ”femeia care se teme de Domnul va fi lăudată.” (Prov.31:30). O apreciază copiii în modul cel mai sincer:Fiii ei se scoală, şi o numesc fericită.” Iar soțul ei o declară campioana mamelor și a soțiilor credincioase: ”bărbatul ei se scoală, şi-i aduce laude zicând: “Multe fete au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate.” (Prov.31:28-29). Dincolo de mărturiile celor din casa ei, rămâne incontestabilă mărturia vieții: faptele ei s-o laude la porţile cetăţii.” (Prov. 31:31). Finalul cărții Proverbelor vine cu o provocare: ”Răsplătiţi-o!” (Prov.31:31). Asta merită mama ta. Va fi o răsplată în glorie dar până atunci răsplătește jertfa și sacrificiul ei și aici. Mulțumește lui Dumnezeu pentru ea și trăiește demn de felul în care te-a învățat, cinstind astfel viața și memoria ei. Așa să te ajute Dumnezeu.

 

RUGĂCIUNE 

”O, vino iarăși, mamă, /de brațul meu cuprinsă, /să-ngenunchem alături/ca-n vremea ce s-a dus! /Și vom simți în suflet/o candelă aprinsă/ce ne va duce-odată/în țara lui Isus!” (C. Ioanid – Ți-aduci aminte mamă)


Leave a Reply

^