Cartea aceasta

8. ”Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea; căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale, şi atunci vei lucra cu înţelepciune.” (Iosua 1:8)

 16. ”Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos …” (2Tim.3:16)

carteaÎn meditația precedentă am împărtășit un mesaj despre ”un viitor și o nădejde.” Cum poți însă să beneficiezi de așa ceva? Care este ghidul fericirii vremelnice dar și a celei veșnice? Ne îndrumă poetul creștin în versuri inspirate de Duhul: Sfânta Scriptură deschisă, / ea poate îndrepta starea. / Prin ea oricine în lume, / Poate afla fericirea. / O , sfânt Cuvânt, Rază din cer / Luminează în tot locul. / Până când toți s-or mântui, / S-a schimba-n zi-ntunerecul.” (C.Ev.69). Așa cum pentru a ajunge la o destinație pământească trebuie să cunoști traseul și să respecți regulile de circulație, tot astfel ca să ajungi la destinația finală a credinței este nevoie să cunoști și să-ți trăiești viața după ”regulile de circulație” ale lui Dumnezeu scrise în Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus.”(2Tim.3:15). Haideți să ne apropiem cu reverență de Cuvântul lui Dumnezeu și să descifrăm valorile eterne ce ni le revelează  și care ne dau certitudine și mângâiere în calea noastră spre Cer. Ele sunt:


Read the rest of this entry »

Un viitor și o nădejde

”Căci Eu ştiu gândurile, pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde.” (Ier. 29:11)

nadejdeViitorul este o problemă care preocupă omenirea întreagă. El este definit ca fiind  ”tot ceea ce se va întâmpla după momentul prezent atâta vreme cât există timpul iar legile naturii sunt în acțiune.” (Wikipedia). DEX spune despre viitor că este: ”Timpul care vine; perioadă care succede prezentului; de acum înainte. Situație care urmează să existe. Lumea de apoi.” Au apărut discipline științifice care se ocupă de viitor: futurologia, studii despre viitor, futurismul. Mai există o categorie de ”prezicători” care apar tot mai des la TV și în media scrisă și electronică incluzând ghicitorii, astrologii și vrăjitorii. Fiecare încearcă să definească și să dea prognoze cât mai aproape de adevăr privind zilele care vor veni. Pe lângă toate aceste preocupări în materie de viitor la loc de cinste avem Sfânta Scriptură sau Cartea Cărților, care și ea scrutează viitorul. Dumnezeu, autorul ei întreabă în mod public: ”Cine a făcut prorocii ca Mine (să spună şi să-Mi dovedească!) … Să vestească viitorul şi ce are să se întâmple! (Isaia 44:6-7). Iar Fiul lui Dumnezeu chiar în joia mare avea să certifice lucrarea pentru viitor asigurând pe urmașii Lui că: ”Duhul adevărului … vă va descoperi lucrurile viitoare.”(Ioan 16:13). Întrebarea care se naște este: de cine te lași călăuzit, de oameni sau de Dumnezeu?. El ne garantează ”un viitor și o nădejde.” Iată cum o face:


Read the rest of this entry »

Putere pe cale

”Domnul este Păstorul meu: nu voi duce lipsă de nimic.” (Ps.23:1)

 

putereÎnceputul unui an este o aventură în necunoscut. Facem planuri și socoteli la ceea ce am dori noi să se întâmple în zilele care ne stau înainte dar nu știm ce ne așteaptă nici măcar în minutul care urmează. Este ca un drum pe care n-am mai umblat niciodată. Limitați de spațiu și timp ne mulțumim cu prognozele pe care le fac oamenii privind evenimentele cu care s-ar putea să ne confruntăm. Unele previziuni sunt optimiste, altele pesimiste. Există oare vreun suport ca să plecăm în necunoscut și să avem liniște și pace? Putem găsi un ”ghid” care să ne ia de mână și să ne treacă cu bine prin evenimentele care ne așteaptă? Iată ce declară  un om al lui Dumnezeu care a experimentat călăuzirea Lui non stop: ”Ajutorul nostru este în Numele Domnului, care a făcut cerurile şi pământul.” (Ps.124:8). Dar cum se manifestă ajutorul Lui în pelerinajul nostru prin viața aceasta? Ne ajută să înțelegem acest adevăr Cuvântul lui Dumnezeu în Psalmul 23. Iată cum:


Read the rest of this entry »

Tu ești Dumnezeu

”Doamne, Tu ai fost locul nostru de adăpost, din neam în neam.”(Ps.90;1)

” … din veşnicie în veşnicie, Tu eşti Dumnezeu!” (Ps.90:2)

 

DumnezeuAm pășit prin mila și îndurarea Stăpânului în anul 2015. Vor urma zile pline de neprevăzut în acest timp. Vremurile sunt tot mai agitate și parcă se precipită spre final. Când m-am gândit la Psalmul 90 pentru această meditație mi-am imaginat că îl văd pe Moise înainte de a fi ”îngropat în vale” privind în urmă la cei 120 de ani trăiți pe acest pământ. Mesajul lui este ca un testament privind experiența sa cu Dumnezeul pe care l-a slujit toată viața. În cuvinte de neegalat omul lui Dumnezeu creionează persoana și autoritatea Celui Prea Înalt și ne lasă să înțelegem că ”laitmotivul” psalmului este expresia ”Tu ești Dumnezeu.” Apoi face o aplicație practică și ne descrie modul în care se manifestă cel mai vizibil prezența Lui. Urmărește și ia aminte tu călător spre veșnicie la cele ce urmează. Viața și slujirea ta va fi altfel dacă vei încerca mereu să-l ai  pe El în atenția ta.


Read the rest of this entry »