Trei lucruri sigure

”Naşterea îşi are vremea ei, şi moartea îşi are vremea ei” (Ecl.3:2)

Au pe Moise şi pe proroci; să asculte de ei.”(Luca 16:29)

 

lucruriÎn weekendul trecut am avut slujbă de înmormântare. Moartea lucrează și în America la fel ca peste tot. Când Dumnezeu hotărăște acest lucru, el se întâmplă fără ca cineva să i se poată împotrivi. Cu această ocazie Evanghelia a fost vestită cu putere. Pentru cei vii nu pentru cel mort deoarece în clipa plecării în veșnicie dosarul fiecărui muritor este pecetluit și trimis în fața instanței de judecată a lui Dumnezeu. La acest dosar nu mai poate umbla nimeni să schimbe ceva. Nici un pastor, nici un preot și nici o față bisericească. Nici o slujbă, nici o pomană, nici un praznic, nici o pomenire, nici un parastas. Verdictul este clar: ”Fiul omului are putere pe pământ să ierte păcatele!” (Matei 9:6). Numai aici și acum, nu și după moarte. Așa că tot ce trebuie să faci este să te asiguri că ești pregătit pentru acest moment al existenței tale. Într-o lume nesigură doar Cuvântul lui Dumnezeu poate să-ți garanteze lucruri certe. Așa că, ia aminte la cel puțin trei lucruri cu care te vei confrunta în mod sigur începând cu secunda următoare.


Read the rest of this entry »

Veniți la nuntă

“Iată că am gătit ospăţul meu; juncii şi vitele mele cele îngrăşate au fost tăiate; toate sunt gata, veniţi la nuntă.” (Matei 22:4)

 

nuntaNunta fiului de împărat relatată de evanghelistul Matei este o pildă. Un fel figurativ de vorbire cu un înțeles special. Nu ne propunem să facem o analiză a pildei și să disecăm conținutul ei încercând să evaluăm fiecare categorie de participanți la acest eveniment. Teologii fac asta. Noi dorim să privim la ceva simplu și practic din care să învățăm lucruri folositoare pentru viața de credință și de slujire. Finalul vieții cu Domnul Isus adesea este prezentat ca și o nuntă. A venit nunta Mielului …” este strigarea din Apoc.19:8. Dar la această nuntă nu te poți prezenta oricum. Este nevoie de câteva lucruri esențiale, care – dacă le ai – îți vor facilita prezența la nunta din Cer. Dacă neglijezi sau respingi  ceea ce pretinde Stăpânul vei rămâne afară pentru totdeauna. Așa că, ia aminte la câteva valori pe care trebuie să ți le însușești ca să fii părtaș la sărbătoarea din glorie:


Read the rest of this entry »

Nu vă cunosc

Mai pe urmă, au venit şi celelalte fecioare, şi au zis: “Doamne, Doamne, deschide-ne!” Dar el, drept răspuns, le-a zis: “Adevărat vă spun, că nu vă cunosc!” (Matei 25:11-12)

cunoscMântuirea are ca final viața veșnică. Scriptura vorbește clar despre o întâlnire în glorie și despre o sărbătoare fără sfârșit a celor care au crezut în Domnul Isus și au trăit pentru El. Nu de puține ori acest moment cosmic este prezentat ca și o nuntă, mirele fiind Fiul lui Dumnezeu, iar mireasa fiind Biserica Lui răscumpărată. În Evanghelia lui Matei facem cunoștință cu invitația la nuntă: ”toate sunt gata, veniţi la nuntă!” (Matei 2:42), iar ultima carte din Biblie anunță că acest eveniment va avea loc cu adevărat: Să ne bucurăm, să ne înveselim, şi să-I dăm slavă! Căci a venit nunta Mielului …” (Apoc.19:7-8). Trăim vremuri când suntem tot mai aproape de întâlnirea din slavă. Scriptura și Biserica, natura și societatea, evreii și neamurile,  istoria și evenimentele – toate la un loc – proclamă iminența acestui moment. Nu ne propunem o dezbatere teologică despre venirea Domnului Isus, ci dorim doar să transmitem un cuvânt de avertizare pentru toți cei ce așteaptă să-L întâlnească pe Mirele. Pilda celor zece fecioare ne ajută să înțelegem că nu-i de glumit cu mântuirea. Comoditatea și nepăsarea vor afecta pe creștinii de formă în momentul final al slujirii lor. Au fost zece fecioare și toate au avut haină de nuntă, toate aveau candelă și ulei, toate așteptau pe Mirele și (culmea) toate au ațipit și au adormit. Venirea Mirelui va face diferența. Cea mai grea sentință posibilă este să-L auzi pe Domnul Isus strigând: Nu vă cunosc!” (Matei 25:12). Iată de ce este extrem de grav să trăim viața de pocăință cu nebăgare de seamă. Oprește-te și învață că:


Read the rest of this entry »

Dialogul din noapte

”Între Farisei era un om cu numele Nicodim, un fruntaş al Iudeilor. Acesta a venit la Isus noaptea” (Ioan 3:1-2)

dialogEra noapte. S-a furișat până la casa unde era Isus și a intrat înăuntru. Avea emoții și  răsufla din greu. Oare îl va primi? Și dacă DA, oare va găsi răspuns la frământările lui? A fost invitat să ia loc și să vorbească. Așa a început una dintre cele mai fascinante discuții înregistrate în Scriptură. Mesajul dialogului dintre Fiul lui Dumnezeu și învățătorul legii are un efect  benefic pentru toți căutătorii sinceri după adevăr de-a lungul istoriei. Problematica abordată are valențe eterne pentru sufletul omului. Nicodim înseamnă ”Cuceritorul” și ”Biruitorul poporului” și era adevărat acest nume. Era fariseu și învățător al Legii, interesat să cucerească sufletul poporului prin învățătura care trebuia să o proclame și de aceea îl caută pe Domnul Isus, ”Rabinul” cu un mesaj ciudat care venea să desăvârșească tot ce auzise până atunci. Cum se desfășoară întâlnirea dintre cei doi și în ce fel se ”traduce” relatarea biblică despre esența mântuirii? Ce aduce cu sine acest dialog?


Read the rest of this entry »