Valori care pot salva o națiune

”Ţară, ţară, ţară, ascultă glasul Domnului!” (Ier.22:29). 

”Caut printre ei un om … dar nu găsesc nici unul!” (Ez.22:30). 

”Ilie s-a dus să se înfăţişeze înaintea lui Ahab.” (1Împ.18:2). 

 

valoriSăptămâna care s-a încheiat (Oct. 18, 2014) a adus în inima mea vești triste. În statul în care trăiesc s-a legalizat căsătoria între două persoane de același sex împotriva votului popular, iar într-o altă zonă păstorii au fost avertizați să nu mai predice, ci doar să țină cuvântări în care să nu mai atace păcatul(în special homosexualitatea). Sodoma și Gomora sunt vizibile la orice pas pe tot pământul. Pedeapsa lui Dumnezeu se simte în aer. Ce se poate face ca să fie schimbat cursul evenimentelor? De atâtea ori Dumnezeu și-a anulat sau amânat decizia de a interveni când poporul Lui s-a ridicat la rugăciune și post. Provocarea Lui este clară și directă: ”dacă poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga, şi va căuta Faţa Mea, şi se va abate de la căile lui rele, – îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul, şi-i voi tămădui ţara.”(2Cr. 7:14). A fost valabilă atunci și este valabilă și astăzi. Dar oare care sunt valorile pe care Dumnezeu vrea să le folosească pentru a îndepărta dezastrul și a schimba cursul istoriei? Ca să aibă loc trezirea și națiunea să fie salvată Stăpânul universului are nevoie de:

Read the rest of this entry »

Un om ca și noi

”Ilie era un om supus aceloraşi slăbiciuni ca şi noi; şi s-a rugat cu stăruinţă să nu ploaie, şi n-a plouat deloc în ţară trei ani şi şase luni.  Apoi s-a rugat din nou, şi cerul a dat ploaie, şi pământul şi-a dat rodul.” (Iacov 5:17-18)     

ilieUn om ca și noi cu două mâini, două picioare, doi ochi, două urechi … nas, gură, păr, etc. Nici o deosebire în plan fizic dar s-ar putea să fie o diferență colosală între noi și el în plan spiritual. Ilie ”s-a rugat cu stăruință” (Iacov 5:17) iar acest lucru a  schimbat starea unei națiuni întregi. Vremurile în care  trăim nu sunt prea diferite de cele din vremea lui Ilie. Foamete și ciumă, războaie și vești de războaie, terorism și persecuție, materialism și preocupare pentru senzații tari, imoralitate în cel mai josnic grad, droguri, sex, pornografie, internet și multe alte asemenea stări vin să completeze tabloul unor zile golite de sevă și de conținut. Nici biserica și creștinii nu se deosebesc prea mult de mediul în care își duc viața de zi cu zi. Tot mai mulți acceptă standardele morale ale lumii în care trăim. Din Cerul Său, Dumnezeu pare să strige: ”Caut printre ei un om care să înalţe un zid, şi să stea în mijlocul spărturii înaintea Mea pentru ţară, ca să n-o nimicesc; dar nu găsesc nici unul!” (Ez.22:30). Nici în vremea lui Ahab și a Izabelei nu era măcar un om care să-L reprezinte pe El până când Dumnezeu  L-a găsit și L-a scos pe scena istoriei. Nu era o personalitate, nici vreo față bisericească, ci un simplu om din Tișbea Galadului. Ce a apreciat Dumnezeu la acest anonim de L-a ridicat și folosit pentru a-Și arăta slava într-o națiune idolatră și apostată?


Read the rest of this entry »

Când moare împăratul

moare”În anul morţii împăratului Ozia, am văzut pe Domnul şezând pe un scaun de domnie foarte înalt, şi poalele mantiei Lui umpleau Templul.” (Isaia 6:1)

A murit împăratul și țara este răvășită. Ușiorii de la ușa Templului s-au cutremurat. Poporul era în doliu. Slujitorul lui Dumnezeu era încurcat de situația prin care trecea. L-a respectat pe împărat și a fost legat de el. Acum a rămas un loc gol. Ce trebuia să facă în asemenea momente? Cum să răspundă provocării generată de moartea lui Ozia? Cu ce să-l  înlocuiască pe stăpânului lui pământesc? Când totul părea că se sfârșește, profetul Isaia experimentează cel mai măreț eveniment din viața lui: asistă la un grandios ”spectacol de sunet și lumină” în care eroul este chiar Dumnezeu. Ce învățăm din relatarea Scripturii? Cum acționăm atunci ”când moare împăratul?” Ce punem în locul rămas gol? Avem atâția ”împărați” care încercă să pună stăpânire pe noi și să ne blocheze vederea clară a lui Dumnezeu. De aceea câteodată El îngăduie situații ca cea de mai sus ca să ne elibereze de puterea și influența lor și să trăim onorând numai pe Împăratul Împăraților și Domnul Domnilor. Când moare împăratul, Isaia face cunoștință cu Stăpânul Universului, iar asta înseamnă să:


Read the rest of this entry »

Glasul celui ce strigă

striga
“Un om avea doi fii. Cel mai tânăr din ei a zis tatălui său: “Tată, dă-mi partea de avere, ce mi se cuvine.” Şi tatăl le-a împărţit averea.” (Luca 15:11-12)
“Mă voi scula, mă voi duce la tatăl meu, şi-i voi zice: Tată, am păcătuit împotriva cerului şi împotriva ta … .” (Luca 15:18)

 

Viața este extrem de ciudată. Te pune în situații din cele mai diferite și delicate. Câteodată te simți ”pe culmi” apoi brusc se schimbă peisajul. După clipe fericite deseori te trezești cu lacrimi în ochi și ai nevoie de ajutor. Începi să strigi și te liniștești când cineva aude și te înțelege, încercând să te ajute. Astăzi ne oprim la fiul risipitor din Luca 15 ca să urmărim experiența și trăirile lui. Ideal ar fi să putem învăța câte ceva pentru viața noastră.  Un tânăr pasionat de aventură decide să plece departe de casa părintească ca să fie liber și ”să se bucure de viață.” Ajunge la faliment și la dezastru, rememorează clipele fericite de acasă și începe să gândească cu voce tare despre ceea ce are de gând să facă cu restul vieții lui. Privind la relatarea Scripturii și făcând liniște în suflet vă invit să încercăm să înțelegem frământările din sufletul acestui tânăr și să-i ascultăm strigătele.


Read the rest of this entry »