Vă va învăța toate lucrurile

”Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl, în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile, şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.”  (Ioan 14:26)

invataPogorârea Duhului Sfânt reprezintă începutul epocii Bisericii lui Isus Christos pe pământ. Fiul lui Dumnezeu și-a ținut promisiunea și Tatăl a trimis cea de-a treia persoană din Sfânta Treime inaugurând dispensația Duhului Sfânt în lumea noastră. Slujirea Duhului Sfânt a fost definită în modul cel mai clar de Domnul Isus în săptămâna mare când Îi instruiește pe urmașii Lui și le spune că: ”Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl, în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile, şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.” (Ioan 14:26). Așa s-a și întâmplat. De mai bine de două mii de ani toți cei ce se încred în Dumnezeu nu mai trăiesc în ignoranță. Ei sunt oamenii care trăiesc în baza celui mai înalt nivel de cunoaștere, cunoașterea Adevărului care te face liber. (Ioan 8:32). Creștinii născuți din nou au primit de la Tatăl ”clauza națiunii celei mai favorizate” deoarece ”Noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca să putem cunoaşte lucrurile, pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Său.” (1Cor.2:13)Astăzi vom privi la persoana Duhului Sfânt ca la un dascăl atotcunoscător și vom înțelege ce putem învăţa din slujirea Lui.


Read the rest of this entry »

Când vine norul

” … pe când se uitau ei la El, S-a înălţat la cer, şi un nor L-a ascuns din ochii lor.” (F.A. 1:9)

norSuntem în săptămâna când ne aducem aminte de Înălțarea Mântuitorului. Un eveniment major pentru urmașii Săi în așteptarea înălțării noastre. Trist este faptul  că cei mai mulți nu sunt interesați să aprofundeze implicațiile unui asemenea eveniment în viața personală și în familie dar mai ales în adunare. După înviere Domnul Isus I-a adunat  din nou pe ucenici, reușind să-i apropie de El într-o părtășie sinceră. Ei și-au recăpătat încrederea în Fiul lui Dumnezeu și au fost interesați să afle cât mai multe lucruri despre planul lui Dumnezeu pentru mântuirea rasei umane. De aceea a petrecut timpul ”… vorbind cu ei despre lucrurile privitoare la Împărăţia lui Dumnezeu.” (F.A. 1:3).  Într-o zi i-a invitat la plimbare pe Muntele Măslinilor și în timp ce discutau despre lucrurile Împărăției ”pe când se uitau ei la El, S-a înălţat la cer, şi un nor L-a ascuns din ochii lor.” (F.A. 1:9). Incredibil! Fără zgomotul asurzitor al motoarelor cu reacție și fără navetă spațială! Pur și simplu s-a ridicat la cer, împotriva legii gravitației, iar ucenicii au rămas încremeniți și ”stăteau cu ochii pironiţi spre cer.” (F.A.1:10). A fost nevoie de intervenția Cerului care a trimis doi mesageri să le explice adevărata stare de lucruri. Provocarea acestei meditații este marcată de întrebarea firească: ”Cum te comporți când vine norul?” De multe ori se face întuneric în miezul zilei, iar tu ești obligat de împrejurări să acționezi. Iată ce ar trebui să faci:


Read the rest of this entry »

Repere spre veșnicie

”Isus i-a zis: “Eu sunt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” (Ioan 14:6)

 ”Îi veţi cunoaşte după roadele lor.” (Matei 7:16)

 

repereSăptămâna trecută am avut ”Extemporal la religie.” Am constatat că nu poți să trăiești oricum și să ajungi în rai cu Dumnezeu. Meditația de astăzi continuă același mesaj și ne provoacă să ne verificăm viața de credință și să vedem cum stăm cu pocăința. Poți să te înșeli în multe lucruri aici pe pământ dar este grozav să te înșeli în ce privește veșnicia. Suntem ființe create de Dumnezeu pentru a trăi veșnic – /”a pus în inima lor chiar şi gândul veşniciei” (Ecl.3:11)/ – însă nu trebuie să uităm că eternitatea are două compartimente: unul cu semnul plus (viața veșnică) și altul cu semnul minus (chinul veșnic) și că alegerea se face aici și acum. Cred că fiecare muritor tânjește după fericire, atât pe pământ, cât și după moarte dar numai Domnul Isus poate să umple acest gol lăuntric din ființa umană. Există două alternative pe care Scriptura le prezintă însă numai una duce în fericire veșnică. Sunt mulți oameni (chiar creștini) care nu sunt siguri de starea lor spirituală și răspund că ”Domnul știe” atunci când este vorba despre veșnicie. Este adevărat ca Domnul știe dar El dorește să știm și noi. În Cuvântul Său nu există secrete. El ne-a descoperit tot ce trebuie să cunoaștem ca să nu bâjbâim nici cu privire la existența noastră vremelnică și nici cu privire  la cea eternă. Iată de ce te invit să urmărești împreună cu mine câteva repere pe drumul spre veșnicie, repere care te vor ajuta să-ți verifici starea ta de creștin și să înțelegi unde te afli. Ele sunt:


Read the rest of this entry »

Extemporal la religie

”De ce-Mi ziceţi: “Doamne, Doamne!” şi nu faceţi ce spun Eu?” (Luca 6:46)

extemporalPredica de pe munte reprezintă constituția creștinului, norma după care urmașii Domnului Isus își conduc viața. Este un fel de ”Regulament de ordine interioară” care ghidează traiul zilnic al celor născuți din nou. La sfârșit va trebui să dăm socoteală și să fim confruntați cu felul în care am trăit și mărturisit despre Mântuitorul în timpul cât am stat pe acest pământ. Iată de ce este important să ne facem socotelile și să fim siguri că nu ne-am înșelat în credința și mărturia noastră.  Meditația de față se vrea un test înainte de judecata finală, test care  încearcă să ne ajute să ne evaluăm adevărata identitate ca și creștini. Câteva întrebări te provocă să dai un răspuns. Cum stai cu viața ta vizavi de pretențiile Scripturii?  Ce văd oamenii în traiul tău de fiecare zi? Care este mărturia ta ca și creștin în mediul în care trăiești? Nu poți să te prezinți decât într-una din cele două ipostaze:


Read the rest of this entry »