Alerg înainte

” … cine luptă la jocuri, nu este încununat, dacă nu s-a luptat după rânduieli.” (2Tim.2:5)

” alerg înainte, căutând să-l apuc, întrucât şi eu am fost apucat de Hristos Isus.   Fraţilor, eu nu cred că l-am apucat încă; dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea, şi aruncându-mă spre ce este înainte, alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Hristos Isus.” (Fil.3:12-14)

” … mi-am isprăvit alergarea …” (2Tim.4:7)

 

alergAm ajuns în săptămâna în care numărăm ultimele zile din anul 2014 și primele zile din 2015. Un timp de bilanț pentru ceea ce a fost și de prognoză pentru ceea ce va fi. Un fel de ”predare-primire.” Suntem cu 365 de zile mai aproape de eternitate. Trecerea timpului este un proces ireversibil și – conștienți fiind – ar trebui să devenim tot mai înțelepți. Apostolul Pavel se află în închisoare când scrie scrisoarea către sfinții din Filipi și după ce face bilanțul pentru tot ce s-a întâmplat în viața lui, ”trage adânc aer în piept” și strigă din răsputeri: ”Alerg înainte!” Apoi expune motivele deciziei lui și astăzi le împărtășește cu noi. Pocăitul este un alergător de cursă lungă, iar Pavel a câștigat deja ”maratonul” și este demn să fie ”antrenorul” nostru. Iată cum traduce el expresia ”Alerg înainte:”

1. Spre țintă. Știe că orice alergare are un punct de pornire dar și o linie de sosire.  Se concentrează pentru finalul cursei când va trebui să treacă ultimii centimetri din alergarea sa. Închide ochii și se vede trecând linia. Asta îl motivează să alerge și să dea ce are mai bun în acel timp de întrecere. ”Alerg spre țintă” (Fil.3:14) este laitmotivul vieții lui. Viața aceasta este ca un cantonament pentru marea cursă spre cetatea eternă. Îmi amintesc că de mai multe ori am ajuns la porțile veșniciei și tot ce mă interesa era să intru pe porți și să ajung înăuntru. Mă vedeam mereu făcând pasul peste prag și trecând linia de sosire. Ce stare! Nu se poate explica. Desprins de pământ nu dorim altceva decât  să pășesc înăuntru. Acum sunt din nou într-o situație limită cu sănătatea și preocuparea mea nu este atât vindecarea, cât ”linia de sosire.” Cum stau lucrurile în dreptul tău? Oricum, finalul va veni. Iată de ce provocarea acestei meditații este să te pregătești pentru momentul când va trebui să treci linia de la poarta veșniciei.

2. Pentru premiu. Dacă există o țintă a alergării, atunci există și un scop bine definit care te motivează să suporți totul: pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Hristos Isus.” (Fil.3:14). Avem o imagine a stadionului olimpic cu învingătorii care așteaptă momentul premierii. Au câștigat alergarea și au luat medalia. Tribunele freamătă, iar apoi se face linişte. Se anunță numele câștigătorilor și li se decernează premiul. Apoi se cântă imnul de stat. Întreg stadionul în picioare explodează în urale după intonarea imnului. Începe sărbătoarea! Când Fratele Pavel spune:  … mi-am isprăvit alergarea …” (2Tim.4:7) era în închisoarea Romei știind că urmează decapitarea. Dar – ciudat –  el nu spune că așteaptă călăul să bată la ușă, ci scrie: ”mă aşteaptă cununa neprihănirii …” (2Tim 4:8). Medalia de aur cu steagul biruinței și imnul de stat al Cerului! Fantastic! Când ști pentru ce premiu alergi nu mai contează dacă ești liber sau închis; sănătos sau bolnav; bogat sau lipsit. Ai totul în Christos și asta este mai mult decât suficient. Mă gândesc în aceste zile la creștinii masacrați de ISIS (statul Islamic) care mai degrabă au plătit cu viața mărturia credinței lor decât să se lepede de Domnul. Ce mărturie: premiul chemării cerești mai important decât viața aceasta! Ce zici, pocăitule? Ce alegi dacă vine persecuția?

3. Uitând ce este în urmă. Ca să faci performanță și să câștigi medalia trebuie să duci o viață disciplinată și să înțelegi că sunt anumite reguli ce se vor respectate. Înțelege recomandarea ”antrenorului”: ” … cine luptă la jocuri, nu este încununat, dacă nu s-a luptat după rânduieli.” (2Tim.2:5). El a câștigat cursa deoarece, conștient  și responsabil explică felul de viața pe care l-a adoptat: fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea, şi aruncându-mă spre ce este înainte.” (Fil.3:13). Îmi amintesc de Fratele Cornel Hudulin, atlet de performanță înainte de a se pocăi. Într-o împrejurare el explica faptul că cel mai greu moment la alergării este ”ultima sută” când – dacă nu te concentrezi – pierzi totul. Atunci încep să te lase puterile și să tremure picioarele. Nu poți să câștigi premiul având bagajele trecutului în inima ta. Trebuie să fii liber cu adevărat. Iertat de Dumnezeu și iertând la rândul tău tot ce ți-a marcat trecutul tău. De ce mulți se pierd pe cale pe drumul spre Cer? Pentru că nu se pot debarasa de gânduri și resentimente, stări și duh de neiertare și alte ”tone” de mizerii care îți afectează liniștea și relațiile cu Domnul și cu cei din jur. Aruncă-le în marea uitării și pune acolo un semn vizibil pe care să scrie ”Pescuitul Interzis.” Sper că în viața ta totul este ”ca la Carte.”

4. Căutând să-l apuc. Expresia ”Căutând să-L apuc” are cel puțin două semnificații. Prima este aceea de a apuca premiul. În context mai larg mesajul acesta vorbește și despre Cel care înmânează premiul. Fii atent la explicația apostolului din fața podiumului de premiere: ”mă aşteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da, în “ziua aceea”, Domnul, Judecătorul cel drept. Şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui.” (2Tim. 4:8). Cel mai grandios moment din viața ta va fi acela când ”Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre” (Evrei 12:2) te va striga pe nume și îți va spune ”Vino slugă bună” apoi îți va înmâna premiul și te va îmbrățișa ”şi astfel vom fi totdeauna cu Domnul.” (1Tes.4:17). Se sfârșește anul 2014 și pășim într-un an nou plin de surprize. Nu știm ce ne așteaptă pe drum; s-ar putea să fie o cursă cu obstacole sau una de ștafetă când înmânăm stegulețul altuia. Indiferent ce ne rezervă viitorul invitația și provocarea este să alergăm înainte în așa fel ca la sfârșit să beneficiem de cea mai fantastică serbare ce a avut loc vreodată în Universul creat de Dumnezeu. Hotărăște-te să alergi ca să  câștigi premiul. Iar tu prietenul meu drag intră în alergarea care se termină în Glorie. Te aștept și eu dar te așteaptă EL! Vino chiar acum!

 

RUGĂCIUNE 

”Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă!” (Ps.90:12)


Leave a Reply

^