Aveţi ceva de mâncare?

“Copii,” le-a zis Isus, “aveţi ceva de mâncare?” Ei i-au raspuns: “Nu.” / Ioan 21:5

Aceasta este întrebarea cu care îi întâmpină Cel Viu pe ucenicii obosiţi şi somnoroşi ajunşi la ţărm cu barca goală. O reală provocare la care ei trebuie să răspundă. Pescari de meserie, având tot ce trebuie pentru a prinde peşte, plecând în timpul cel mai perfect pentru pescuit pe Marea Galileii (noaptea), cu o mare plină de peşte, ei se întorc falimentari. Au avut tot ce trebuia ca să umple barca cu peşte şi totuşi ei ajung la ţărm fără nici un peşte. “Străinul” de pe mal este gata să transforme falimentul lor într-o mare binecuvântare şi să le umple barca cu belşug de peşte, iar viaţa cu împliniri spirituale care să ţină până în veşnicie. Dar pentru asta este nevoie de câteva lucruri speciale.

1 . Prima este nevoia de REALISM. Adică de sinceritate. Ei puteau să se justifice într-un mod foarte diplomatic şi să argumenteze că au barcă; au şi scule “de ultimă generaţie” şi că sunt experţi în ale pescuitului, oameni cu “license” şi cu experienţă de invidiat. Dar asta n-ar fi ajutat la nimic. Problema era că ei – după o noapte de nesomn – aveau barca goală. Produsul finit al pescuitului este peştele şi ei au trebuit să recunoască faptul că nu aveau peşte în barcă; erau falimentari. De aici incepe totul. Cât de realist eşti; cât de sincer eşti cu starea ta. Oricum, Domnul Isus cunoaşte totul dar El este interesat să ştie adevărul din gura şi din inima ta. Nu ştiu care este situaţia cu care te confrunţi dar Domnul Isus aşteaptă să stai sincer înaintea Lui şi să-I spui tot ce te frământă. Aşteaptă “pe ţărmul vieţii tale” ca să te ajute şi să-ţi umple barca cu tot ce-i mai bun, iar apoi să-ţi împlinească nevoile.

2 . Urmează nevoia de VIZIUNE. Când treci prin situaţii dificile este nevoie să ai o viziune corectă. Viziune înseamnă “a vedea”. Ucenicii au avut cea mai extraordinară viziune: s-au uitat în direcţia potrivită; au văzut Persoana potrivită, la timpul potrivit. Când totul părea că s-a încheiat ei s-au întâlnit cu Domnul Isus şi asta a schimbat totul. “Veniţi la Mine toţi cei trudiţi şi împovăraţi şi Eu vă voi da odihnă!” – este strigătul Mântuitorului din Matei 11:28, strigăt care a străbătut veacurile până la noi. Tu ai nevoie de El, Singurul care te poate ajuta în boala ta, în singurătatea ta, în lipsurile tale, în problemele tale din familie. Stop! Nu mai alerga la oameni; El este chiar lângă tine şi aşteaptă. Şterge-ţi lacrimile şi priveşte pe ţărm: Este ISUS CEL VIU. Are toată puterea în cer şi pe pământ şi doreşte numai să-L bagi în seamă. Restul face El totul. Are şi un număr de telefon la care poţi să apelezi non stop. Este Psalmul 50:15 care spune “Cheamă-Mă în ziua necazului şi Eu te voi izbăvi, iar tu mă vei proslăvi.” Te provocăm să încerci si să te convingi că “funcţionează” perfect.

3 . Finalul este nevoia de ACŢIUNE. Era insuficient să-l fi întâlnit pe Domnul şi să fi ascultat ce spune dar fără să pună în practică imediat. Lecţia pe care o învaţă ucenicii “pescari” este că nu-i de-ajuns să ai barcă, unelte, o echipă de pescari profesionişti şi o mare plină cu peşte. Mai trebuie ceva: să-L ai pe Isus în barca ta. Aici este succesul! Trebuie să acţionezi la cuvântul Lui! El a creat marea şi peştii şi tot El dirijează bancurile de peşti spre mreaja vieţii tale. Dar pentru ca să se întâmple asta este nevoie de două lucruri pe care El cere să le faci: Aruncaţi mreaja în partea dreapă a corabiei şi veţi găsi”(Ioan 21:6) şi Aduceţi din peştii pe care i-aţi prins acum.” (Ioan 21:10). ARUNCAŢI şi ADUCEŢI sunt verbele care marchează acţiunea la care te cheamă CEL VIU. El “aranjează” cu peştii; tu trebuie să arunci mreaja şi apoi să aduci din ceea ce EL ţi-a dat ca să împărtăşeşti şi cu alţii. Toată viaţa unui creştin are natura divino-umană. Dumnezeu îşi face partea Lui, iar eu trebuie să îmi fac partea mea şi numai aşa barca vieţii mele va fi umplută de binecuvântări, iar El va fi proslăvit. Ce simplu!  “Iar ei au plecat şi au propovăduit pretutindeni. Domnul lucra împreună cu ei, şi întărea Cuvântul prin semnele, care-l însoţeau.” (Marcu 16:20). Domnul Isus, Înviat din morţi stă pe ţărmul vieţii tale şi te provoacă la un “parteneriat strategic”. Tu, un muritor şi El, Cel Veşnic; împreună aici pe pământ şi – apoi – împreună cu El în Slavă. Ce perspectivă fantastică! Primeşte provocarea chiar acum (Realism, Viziune şi Acţiune) şi bucură-te de o viaţă trăită în belşugul binecuvântărilor pe care El este gata să ţi le ofere în viaţa ta, în casa ta şi în Casa Lui!

RUGĂCIUNE

Mulţumesc TATĂ din Cer că nici de data asta n-ai trecut pe lângă mine, ci M-ai atins cu dragostea ta şi M-ai provocat la o cercetare amănunţită a vieţii mele de pribeag. Mulţumesc că mă primeşti asa cum sunt: cu barca goală şi că eşti gata să cooperezi cu mine ca să am belşug de binecuvântări. Mă arunc în braţul Tău de Dumnezeu cu sănătatea mea, singurătatea mea, nevoile şi problemele mele de tot felul; ţti aduc înaintea Ta familia mea cu părinţi, copii, nepoţi şi toţi cei ce ţin de casa mea şi îţi dau mână liberă să faci ce şti Tu că trebuie făcut. Aştept “semne şi minuni” din partea Ta, Dumnezeu specialist în “imposibil.” Sunt încredinţat că mă vei ajuta “să arunc mreaja” acolo unde spui Tu şi apoi “să aduc” cu bucurie din ceea ce îmi vei da şi să fac parte şi celor din jurul meu. Îţi sunt recunoscător că într-o zi mă vei primi în Cerul Tău şi vom rămâne împreună toată veşnicia. Aleluiaaaaaaaaa! Slavă numai Ţie, Mântuitorul meu drag, Prea Iubitul sufletului meu pentru totdeauna!


Leave a Reply

^