Când se surpă temeliile

“Şi când se surpă temeliile, ce ar putea să mai facă cel neprihănit? Domnul este în Templul Lui cel sfânt, Domnul Îşi are scaunul de domnie în ceruri. Ochii Lui privesc, şi pleoapele Lui cercetează pe fiii oamenilor.” (Ps.11:3-4)

temeliiTrăim vremuri când temeliile se surpă. Un avion cu 290 de pasageri este doborât de teroriști și oameni nevinovați mor, iar familiile lor rămân nemângâiate. Israelul, poporul lui Dumnezeu este în război cu alți teroriști. Mor oameni și aici. Boli și foamete, inundații și cutremure, droguri și crime fără număr, corupție și mizerie – sunt câteva piese care compun ”puzzle”-ul evenimentelor cu care ne confruntăm zilnic. În adunări s-a răcit dragostea și se proclamă un mesaj diluat care să-i împace pe oameni ca să nu plece. Despre sfințire nu se mai aude, iar rugăciunea și postul ca și mod de viață se practică tot mai rar. Spectacole inspirate de Hollywood se numesc închinare, iar divorțul, avortul și căsătoriile între persoane de același sex sunt acceptate ca stări normale inclusiv în mediul creștin. Temeliile se surpă, atât în societate, cât și în biserică și familie. Vremurile sfârșitului bat la ușă, iar fecioarele par să fi ațipit. Ne apropiem de ”miezul nopții,” iar  riscul este să vină Mirele și  noi să nu fim gata. Se clatină fundamentul! Cum se comportă cel neprihănit în vremuri ca acestea?

1. Înțelege vremurile. Împăratul David este cel care relatează mărturia din acest psalm. Expresiile sunt edificatoare pentru situația prin care trecea slujitorul lui Dumnezeu. Priviți ce spune el: cei răi încordează arcul, îşi potrivesc săgeata pe coardă, ca să tragă pe ascuns asupra celor cu inima curată.” … ”se surpă temeliile.” (Ps.11:2-3). Un om după inima lui Dumnezeu ca și David trebuia să înțeleagă vremurile și situațiile cu care se confruntă. Iar Dumnezeu I-a dăruit înțelepciune  nu numai să le priceapă, ci să le depășească. Un pocăit nu este luat prin surprindere de nici un eveniment care apare în viața lui. Fiți atenți la apelul Apostolului Pavel cu privire la vremea sfârșitului: ”Cât despre vremuri şi soroace, n-aveţi trebuinţă să vi se scrie, fraţilor. Pentru că voi înşivă ştiţi foarte bine că ziua Domnului va veni ca un hoţ noaptea. … Voi, nu sunteţi în întuneric, … sunteţi fii ai luminii şi fii ai zilei.” (1Tes.5:1-5). ”Știți foarte bine” adică: ”sunteți oameni cu capul pe umeri și cu picioarele pe pământ” așa cum spune vorba din popor. Confruntat cu un amalgam de învățături despre vremea sfârșitului creștinul adevărat face ceea ce spune Domnul Isus: ”Luaţi seama, vegheaţi şi rugaţi-vă.” (Marcu 13:33). La vremea potrivită Duhul Sfânt te va conduce să înțelegi evenimentele și situațiile cu care ești confruntat ca și individ, familie sau comunitate.

2. Evaluează posibilităţileRegele David avea la îndemână cel puțin trei variante de a rezolva problemele. Putea să asculte de sfetnici și să fugă:Cum puteţi să-mi spuneţi: “Fugi în munţii voştri, ca o pasăre?” (Ps.11:1). Apoi avea și posibilitatea să se răzbune așa cum a făcut-o și altă dată: ”Toate neamurile mă înconjurau: în Numele Domnului, le tai în bucăţi.”(Ps.118:10-12)Însă a avut la îndemână și a treia soluție: aceea de a alerga la Dumnezeu și de a striga după ajutorul Lui: La Domnul găsesc scăpare!” (Ps.11:1).  Toți psalmii sunt marcați de expresii ca: ”Dar eu strig către Dumnezeu, şi Domnul mă va scăpa.” (Ps.55:16)Adeseori trecem prin situații neprevăzute și este foarte dificil să găsim rezolvare. Este nevoie de răbdare și înțelepciune pentru a găsi ”varianta lui Dumnezeu”. Este cea mai bună soluție și poți să beneficiezi de ea făcând ce a făcut și David: strigând la El cu credința că te ascultă și intervine. Pot să depun mărturie deoarece se întâmplă mereu în viața mea și poate să fie adevărat și în viața ta. Încearcă numai!

3. Alege opțiunea corectă.Având de ales între mai multe opțiuni, David este  sigur că: Domnul este în Templul Lui cel sfânt, Domnul Îşi are scaunul de domnie în ceruri. Ochii Lui privesc, şi pleoapele Lui cercetează pe fiii oamenilor.” (Ps.11:4). Așa că n-are încotro; nici fuga și nici răzbunarea nu-l ajută. Îl alege pe Dumnezeu deoarece: Domnul este drept, iubeşte dreptatea.” (Ps.11:5)Dacă urmăriți Psalmul 139, scris de același David înțelegeți în modul cel mai clar faptul că nu există nici un loc în Univers unde omul să se ascundă de Creatorul lui. Cel Omniștient, Omnipotent și Omniprezent are o videocameră cosmică ce te urmărește nonstop din pântecele mamei până în veșnicie. Mărturisirea lui de credință este clară și fără echivoc:Mă încred în Dumnezeu, şi nu mă tem de nimic: Ce pot să-mi facă nişte oameni?”(Ps.56:10)Cu asemenea încredințare nu poți decât să fi biruitor și să rămâi în picioare în ziua încercării. Da! Sunt vremi când temeliile se surpă, însă noi știm că există în  Univers un singur punct fix care nu se clatină și de unde Creatorul strigă: “Opriţi-vă, şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu: Eu stăpânesc peste neamuri, Eu stăpânesc pe pământ.”  Nu suntem singuri! Avem de partea noastră  Cerul întreg și pe Stăpânul care tronează. Iar El nu rămâne indiferent la apelul celui ce strigă:”Cheamă-Mă în ziua necazului, şi Eu te voi izbăvi, iar tu Mă vei proslăvi!”(Ps.50:15). Nu uita: ”mingea este în terenul tău.” El Și-a făcut partea; așteaptă să vadă ce faci tu când treci prin situații limită. Nu mai poate de dragul tău. Abia așteaptă să-Ți facă bine. Cheamă-L chiar acum.

 

RUGĂCIUNE

 ”Dar eu voi cânta puterea Ta; dis-de-dimineaţă, voi lăuda bunătatea Ta. Căci Tu eşti un turn de scăpare pentru mine, un loc de adăpost în ziua necazului meu. O, Tăria mea! pe Tine Te voi lăuda, căci Dumnezeu, Dumnezeul meu cel prea bun, este turnul meu de scăpare.” (Ps. 59:16-17).


^