Când treci prin ape

”Dacă vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine; şi râurile nu te vor îneca” (Isaia 43:2)

 ”… am trecut prin foc şi prin apă: dar Tu ne-ai scos şi ne-ai dat belşug.” (Ps. 66:12)

 

apeMeditația care urmează ne mută de la foc la apă. Versetele ”motto” ne lasă să înțelegem că nu vom fi scutiți de valuri și de ”tsunami” dar că atunci când se va întâmpla să trecem prin ape nu vom fi abandonați cu nici un chip. Eu voi fi cu tine” – este asigurarea Stăpânului din Isaia 43:2. Însuși Domnul Isus Îi pregătește pe urmașii săi și le spune înainte de a merge la cruce: ”În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea.” (Ioan 16:33). Ce promisiune sigură! Ce mesaj solemn! Ce Dumnezeu măreț! Singurul ”specialist în imposibil.” N-a mințit niciodată. Cuvântul Lui e verificat 100% și merită să fie crezut. Te poți baza pe autoritatea lui Dumnezeu și pe intervenția Lui sigură când viața te duce ”în larg.” GPS-ul cosmic al Creatorului te reperează oriunde te-ai afla. Așa că: sus privirea. Ești în atenția specială a lui Dumnezeu 24/7. Dar se naște întrebarea: cum să acționez atunci când vin ”talazurile” și când viața și casa mea plutesc în derivă?

1. Fă ca Noe – Intră în corabie. Primul om din Scriptură care a plutit pe valuri a fost Noe împreună cu familia lui. Din cauză că: Pământul era stricat înaintea lui Dumnezeu, pământul era plin de silnicie” (Gen.6:11), Dumnezeu a intervenit și a ”inventat” corabia, dar ca aceasta să-și împlinească menirea a fost nevoie să vină potopul (ploaia), iar Noe și familia lui să intre în corabie. Vremea lui Noe se va repeta aidoma în zilele de la urmă; ele sunt zilele ce le trăim acum. Întrebarea mea pentru tine este dacă ai un loc asigurat în corabia de salvare. ”Potopul” este iminent. Ce s-a întâmplat în zilele lui Noe, se va întâmpla la fel şi în zilele Fiului omului: mâncau, beau, se însurau şi se măritau până în ziua când a intrat Noe în corabie; şi a venit potopul şi i-a prăpădit pe toţi – relatează evanghelistul. (Luca 17:26-27). Citește ziarul și vei înțelege; întreabă istoria și urmărește smochinul care a înfrunzit (poporul Israel) și te vor avertiza că suntem pe ultima sută de metri; uită-te la știri și îți vor spune același lucru. Biserica adevărată strigă ”Maranata!” Unde te afli tu în această ecuație? Corabia este gata de peste 2000 de ani. Salvarea îți este asigurată. Dumnezeu Și-a făcut partea Lui. Dar tu? Ești sau nu ești în corabie? Răspunde!

2. Fă ca Iona – Pocăiește-te! Iona a fost trimis de Domnul în misiune la Ninive. Numai că a hotărât să schimbe traseul și să plece în vacanță la capătul pământului. A crezut că nu știe nimeni. Numai că n-a fost chiar așa. După ce corabia s-a dezlipit de chei și a ajuns în larg ”Domnul a făcut să sufle pe mare un vânt năpraznic, şi a stârnit o mare furtună. Corabia ameninţa să se sfărâme…. Iona s-a pogorât în fundul corabiei, s-a culcat şi a adormit dus.” (Iona 1:4-5). Ce s-a întâmplat cunoaștem cu toții. Ajungând în pântecele peștelui Iona nu mai are decât o singură șansă: aceea de a se pocăi. Capitolul 2 din cartea lui Iona relatează despre pocăința lui: Iona s-a rugat Domnului… iar… Domnul a vorbit peştelui, şi peştele a vărsat pe Iona pe pământ.” (Iona 2:1,10). Dacă ai ajuns în furtună te rog nu fugi de Domnul! N-ai nici o șansă! El este nonstop pe urmele tale. Oprește-te! Vrea să te salveze dar așteaptă să te pocăiești. Adică, să-ți pară rău de viața ta și să faci ”la stânga-mprejur!” Dar azi! Mâine s-ar putea să fie prea târziu! Pocăința ta va însemna salvarea altora. ”Ninive al tău” te așteaptă.

3. Fă ca ucenicii – Strigă la Domnul. Câteodată chiar în prezența Domnului Isus treci prin furtună. Li s-a întâmplat ucenicilor în timp ce navigau pe mare spre ”partea cealaltă”. Martorul ocular consemnează: ”deodată s-a stârnit pe mare o furtună atât de straşnică, încât corabia era acoperită de valuri. Şi El dormea.” (Matei 8:24). Teribil! Așa se întâmplă când ești tu la cârmă, iar Domnul Isus doarme în corabie. N-ai nici o șansă de reușită. Lasă cârma în mâna Lui și totul se schimbă. Asta s-a întâmplat în mijlocul naufragiului. Disperați în pragul dezastrului: ”Ucenicii s-au apropiat de El, şi L-au deşteptat, strigând: “Doamne, scapă-ne, că pierim!” La strigătul celui nenorocit, Domnul Isus întotdeauna intervine și aduce izbăvire în încercare:S-a sculat, a certat vânturile şi marea, şi s-a făcut o linişte mare.” (Matei 8:24-26). Poate chiar în timp ce citești aceste rânduri treci prin furtună și corabia vieții (familiei) tale este în pericol. Strigă la Domnul și lasă-L să preia cârma. Se va întâmpla ca și-n relatarea biblică: se va opri furtuna și se va instala pacea și liniștea. Merită să încerci. Garantat 100%.

4. Fă ca Pavel – Rămâi statornic. Scriptura ne amintește că suntem ”străini și călători” pe acest pământ. (1Petru 2:11). Viața noastră se aseamănă cu o călătorie, uneori pe uscat, alteori pe mare. Apostolul Pavel a călătorit mii de km, atât pe uscat, cât și pe mare. Ultima călătorie a avut drept destinație finală Roma unde avea să depună mărturie despre credința lui în Dumnezeu în fața cezarului. Dar acest drum a fost marcat de ”surprize” ieșite din comun. Doctorul Luca relatează: ”… s-a dezlănţuit un vânt furtunos, numit Eurachilon. Corabia a fost luată de el, fără să poată lupta împotriva vântului, şi ne-am lăsat duşi în voia lui…. Soarele şi stelele nu s-au văzut mai multe zile, şi furtuna era aşa de puternică încât la urmă pierdusem orice nădejde de scăpare.” (F.A. 27: 14-15,20). Toți pasagerii și întreg echipajul corăbiei erau disperați. Un singur om avea liniște și pace deoarece el avea o misiune de îndeplinit pentru Dumnezeu și trebuia să ajungă la Roma. La ”conferința de presă” ”purtătorul de cuvânt” al lui Dumnezeu avea să explice călătorilor: ”Un înger al Dumnezeului, al căruia sunt eu, şi căruia Îi slujesc, mi s-a arătat azi noapte, şi mi-a zis: “Nu te teme, Pavele; tu trebuie să stai înaintea Cezarului; şi iată că Dumnezeu ţi-a dăruit pe toţi cei ce merg cu corabia împreună cu tine.”De aceea, oamenilor, liniştiţi-vă, căci am încredere în Dumnezeu că se va întâmpla aşa cum mi s-a spus.” (F.A. 27:22-25). Pavel a ajuns la Roma și din cauza misiunii lui au fost salvați și ceilalți pasageri. Împăratul de-atunci avea să-l asculte și apoi să-l condamne la moarte. Dar înainte de a veni călăul, Regele Regilor deschide cerul și îngăduie slujitorului Său să privească ”podiumul de premiere” și ”medalia de aur” ce-l aștepta în glorie. Tu și cu mine avem o misiune de împlinit. S-ar putea ca înainte de a-L vedea față-n față pe Împăratul să trecem prin furtună. Nu te speria! Dumnezeu este pe tron și conduce Universul. Îngerii Lui sunt alături de noi ca să ajungem cu bine în glorie. Ne-așteaptă cununa. Se intonează imnul de stat al Cerului. Asistența se ridică în picioare. Vine Regele! Te rog să nu lipsești! Începe Nunta Mielului!

RUGĂCIUNE

Slavă Ție Doamne pentru promisiunea că ești cu noi în toate zilele. Simțim mângâierea Ta în încercările prin care îngădui să trecem pe marea vieții dar îți mulțumim că prin toate furtunile tu ne desăvârșești ca să putem sta cu Tine la masă în glorie. Te așteptăm și cât mai este timp de har, fie-Ți milă și salvează pe cei nemântuiți din jurul nostru. Amin!


Leave a Reply

^