Când vine Domnul?

”Iată că El vine pe nori. Şi orice ochi Îl va vedea …” (Apoc.1:7)

”Eu vin curând. Păstrează ce ai, ca nimeni să nu-ţi ia cununa.” (Apoc.3:11)

vineÎn anul 1994 am fost în vizită în America și l-am întâlnit pe Fratele Pitt Popovici. La despărțire mi-a dăruit o carte de aproape 500 de pagini foarte bine argumentată biblic în care mesajul era că Domnul Isus vine o singură dată la sfârșitul vremurilor. M-am străduit să înțeleg adevărul adevărat și cercetând am realizat că oamenii (creștinii) sunt împărțiți cu privire la acest eveniment având scenarii diferite, fiecare argumentând cu sute de versete biblice poziția pe care o susține. Se pare că toţi revendică adevărul dar în loc ca lucrurile să se clarifice și să se limpezească, oamenii sunt și mai încurcați în a cunoaște realitatea. Meditația de față nu-și propune o dispută care să abordeze interpretările teologice despre venirea Domnului Isus, ci se vrea o discuție și o provocare care să aibă drept efect o cercetare personală a celor ce urmăresc mesajul și o atitudine corectă față de întâlnirea cu Fiul lui Dumnezeu. ”Când vine Domnul?” – aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă mesajul în continuare. Ca să înțelegem răspunsul haideți să urmărim:

1. Ce zic oamenii. Domnul Isus, anticipând vremea sfârșitului Îi atenționează pe urmașii Lui, spunându-le: Băgaţi de seamă să nu vă înşele cineva. Fiindcă vor veni mulţi în Numele Meu, şi vor zice: “Eu sunt Hristosul!” Şi vor înşela pe mulţi. (Marcu 13:5-6). Începând din vremea Bisericii Primare urmașii Mântuitorului au fost preocupați să înțeleagă vremea când El se va întoarce. Unii Îl așteptau să se întoarcă chiar atunci, fapt pentru care Apostolul Pavel în special, scrie în mai multe epistole mesaje despre acest eveniment, încercând să dea răspunsul care să liniștească pe cei interesați de acest lucru. De-a lungul secolelor slujitori ai lui Dumnezeu – cu cele mai bune intenții pentru adevăr –  au dezvoltat o adevărată teologie a revenirii Domnului, elaborând teorii și doctrine din cele mai diverse pentru ca creștinii să nu rămână în necunoștință (1Tes.c5). Unii au mers atât de departe, încât au specificat și ziua venirii Lui. Sunt multe asemenea preziceri și profeții (de care nu ne vom ocupa aici), însă majoritatea lor se raportează la perioada celor șapte ani de încercări numit necazul cel mare (the great tribulation – engl.) În funcţie de acest eveniment avem scenariul pretribulationist care susține că Domnul Isus va răpi Biserica înainte de necazul cel mare și că creștinii nu vor fi afectați de încercările care vor veni pe pământ. Este cea mai populară variantă aici în America. Urmează scenariul midtribulaționist care argumentează că Biserica va fi prezentă doar în primii trei ani și jumătate ai necazului cel mare numită și ”începutul durerilor” dar nu și în cea de-a doua jumătate a perioadei (necazul cel mare propriu-zis). La jumătatea celor șapte ani de necaz Domnul Isus va veni pe nori și va lua Biserica în glorie. Scenariul posttribulaționist afirmă că Biserica va fi prezentă pe pământ în tot timpul necazului cel mare și că Domnul Isus va veni numai la sfârșit ca să încheie socotelile. Pentru pre – și midtribulaționiști răpirea Bisericii și revenirea Domnului Isus sunt două evenimente separate, iar pentru posttribulationiști răpirea și venirea Domnului Isus se vor face în același timp. Cei ce susțin aceste puncte de vedere se folosesc de sute de versete biblice /au ”suport biblic”/ ca să-și argumenteze scenariul. Așa cum deja am spus, fiecare afirmă că adevărul este acela pe care îl proclamă ei și așteaptă să se întâmple întocmai. Oare așa să fie?

2. Ce spune Domnul. Acum vă invit să confruntăm părerile oamenilor cu mesajul Domnului Isus și al Cuvântului lui Dumnezeu. Cred că este foarte important să nu trecem peste ceea ce a spus Fiul lui Dumnezeu despre Sine și despre revenirea Lui. Este una să auzi de la alții și este cu totul alta să-L asculți chiar pe El – Cel în cauză –  vorbind. În ziua înălțării la cer Domnul Isus face lumină la dorința nemărturisită a urmașilor Săi de a face parte dintr-un eventual guvern pe care El avea să-L instaleze la Ierusalim și le spune: Nu este  treaba voastră să ştiţi vremurile sau soroacele; pe acestea Tatăl le-a păstrat sub stăpânirea Sa.” (F.A.1:7). Nu-i treaba noastră să facem preziceri, este treaba Tatălui din Ceruri să facă lumină. Iată de ce Domnul Isus explică atât de clar acest adevăr în Scriptură când proclamă că: nu ştiţi când va veni vremea aceea” … ”nu ştiţi când va veni stăpânul casei” … ”Despre ziua aceea şi despre ceasul acela, nu şie nimeni: nici îngerii din ceruri nici Fiul, ci numai Tatăl.” …  ”nu știți în ce zi  va veni Domul vostru” …  ”Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiţi” … ” nu ştiţi ziua, nici ceasul în care va veni Fiul omului.” (Marcu 13:32-33,35; Matei 24:36,42,44;25:13).Aș vrea să te întreb ce este neclar în afirmațiile Domnului Isus? Dacă El spune că nu știe nimeni în afară de Tatăl, nici măcar El, cum își permit oamenii să calculeze și să emită prognoze fără acoperire? Apostolii au preluat cuvintele Mântuitorului și le-au proclamat ca pe niște adevăruri care nu mai au nevoie să fie comentate și interpretate. Urmăriți relatarea lor: ” …  ziua Domnului va veni ca un hoţ noaptea.” (1Tes.5:2) spune Fratele Pavel. Iar Apostolul Petru întărește acest adevăr când strigă că: Ziua Domnului însă va veni ca un hoţ … ” (2Petru 3:10).   Ați auzit vreun hoț să-și anunțe spargerea? Știe oare cineva când vine hoțul să fure? Este adevărat că Scriptura prezintă o serie de evenimente care vor avea loc înainte de venirea Lui. De aceea societatea, istoria, natura, biserica, Israelul – toate acestea –  sunt un deget arătător spre venirea Domnului. Ele ne fac atenți la ceea ce va urma. Dar momentul final este secretul exclusiv al Stăpânului! Așa că, ia aminte!

3. Ce aștepți tu. Acum, cunoscând ceea ce gândesc oamenii (teologii) și ce spune însuși Fiul lui Dumnezeu despre revenirea Lui, întrebarea acestei meditații este: ”Ce zici tu? Care este atitudinea și așteptarea ta? Cum te gândești să-L întâmpini pe Mântuitorul”?   Iată care este recomandarea și pretenția Celui Ce Vine pentru urmașii Săi:  Vegheaţi dar, pentru că nu știți în ce zi  va veni Domul vostru” …  ” fiţi gata; căci Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiţi.” (Matei 24:42,44). Mesajul Domnului Isus la finalul capitolului 13 din Marcu este fără comentarii: Vegheaţi dar, pentru că nu ştiţi când va veni stăpânul casei” … ”Temeţi-vă ca nu cumva, venind fără veste, să vă găsească dormind.” În concluzie Domnul Isus atrage atenția în modul cel mai serios asupra felului în care trebuie să-L așteptăm: Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheaţi!” (Marcu 13:35-37). Nu spune să ne-apucăm și să facem calcule, ci să fim atenți! Ce clare sunt lucrurile! Sunt atâtea scenarii și interpretări încât cea mai înțeleaptă decizie este să fac ceea ce îmi spune chiar Cel ce Va Veni să fac. Fie că vine ”seara, sau la miezul nopţii, sau la cântarea cocoşilor, sau dimineaţa(Marcu 13:35), fie că are alt plan mă rog ca Dumnezeu să-mi ajute să-mi trăiesc viața în așa fel ca să fiu atent și să veghez ca  să fiu găsit vrednic pentru a pleca împreună cu El și cu sfinții în glorie. Lasă-i pe alții să facă socoteli și preziceri, tu fi pocăit și așteaptă-L veghind. Asta-i tot ce trebuie să faci deoarece: vremea este aproape!”(Apoc.1:3). Doamne ajută!

RUGĂCIUNE       

“Doamne, spune-mi care este sfârşitul vieţii mele, care este măsura zilelor mele, ca să ştiu cât de trecător sunt.”/Ps.39:4/


3 Responses to “Când vine Domnul?”

 1. Ioan Dragos says:

  E foarte interesant ca acei ce se considera ” pretrib.” sunt in stare sa te declare anatema daca nu crezi ca si ei si totusi, daca cercetezi bine, vei vedea ca ei isi construiesc cele mai mari “imparatii” acum cand promoveaza ca vor pleca de aici inainte de necazuri, stiind ca toate acestea vor fi distruse. Nu e interesant? (spunand aceasta cred ca iti dai seama ce cred eu). Important e sa vezi ce spune Biblia . Si Biblia nu spue cand ci doar sa fim pregatiti si sa dorim (iubim) venirea Domnului. Nicaieri in Biblie(N.T.) nu scrie ca necazul cel mare e de 7 ani. Ioan spune ca el era deja partas al necazului chiar atunci si ca anticristii erau deja pe pamant atunci. De ce asteptam noi sa vina anticristul in loc sa asteptam si sa predicam venirea Domnului?

 2. ioan_basa says:

  Cartea Apocalipsei este o carte pentru vremea sfarsitului, pentru Biserica.
  Biserica trebue sa cunoasca mesajul profetic al Cartii Apocalipsa, trebue sa o inteleaga si sa traiasca conform instructiunilor pe care Domnul Isus Hristos ni le-a aratat in aceste profetii:
  -“”Ferice de cine citeste si de cei ce asculta cuvintele acestei prorocii si pazesc lucrurile scrise in ea! Caci vremea este aproape!”” (Apoc.1:3)

  Domnul Isus spunea ca sunt instructiuni dumnezeiesti pe care trebue sa le cunoastem si sa le pazim .

  Toate profetiile escatologice trebuesc intelese in lumina profetiilor din Cartea Apocalipsei si din cartea profetului Daniel.
  Necunoasterea Cuvantului lui Dumnezeu si necunoasterea profetiilor vremii sfarsitului, va insemna dezastru pentru multi dintre aceia care astazi cred ca fac parte din Trupul lui Hristos….dar nu traiesc asa cum Porunceste El.
  Domnul le numea intr-o pilda ca fiind “fecioare nechibzuite”…

  •Atunci multi vor cadea, se vor vinde unii pe altii si se vor uri unii pe altii. (Mat.24:10).
  In “navod” sunt atat pesti buni, cat si pesti rai…
  In “tarina” este atat grau cat si neghina…
  In Biserica…..

  Ca sa intelegem timpul care va veni, mai intai trebue sa intelegem timpul pe care-l traim acum si sa intelegem ce trebue sa facem acum, ca sa ramanem in picioare in timpul care va veni.

  Domnul Isus Hristos sa ne ajute sa traim in lumina, asa dupa cum ne cere El prin Cuvantul Lui. AMIN !

 3. Emanuel A. says:

  Părerea mea este sa fim gata aricînd.
  Cum adică? Ce faci dacă mori într-un accident ori de cauze naturale și nu contează ca ești bătrân sau tânăr! Ești tu gata? Sunt eu gata pentru al întâlni pe Domnul Isus?
  Pentru mulți sfârșitul poate fii oricând.
  Pre-Mid-Post tribulație nu cuntoaza in ce categorie vine Isus! Ce contează cel mai mult, noi sa fim gata pentru al întâmpina!
  Eu personal cred ca vom trece prin necazuri și chiar acum la ora actuală mulți sunt in necaz mare ex. Siria, N Corea, China, India, Țările Musulmane.
  Doamne ajutâne sa te iubim din toată inima și sa fim gata la orice clipa pentru a te întâmpina!
  Domnul sa va binecuvânteze.

Leave a Reply

^