Ce faci tu aici, Ilie?

”Ilie a intrat într-o peşteră, şi a rămas în ea peste noapte. Şi cuvântul Domnului i-a vorbit astfel: “Ce faci tu aici, Ilie?” (1Împ.19:9)
 
ilieDupă biruința de pe Carmel Ilie o ia la sănătoasa și se ascunde de furia Izabelei. Eroul de ieri devine fugarul de azi. Vrea să fie în siguranță și se adăpostește într-o peșteră. A putut să se ascundă de  oameni dar nu și de Dumnezeu. Cel Omniprezent îl cheamă la raport și-l întreabă: Ce faci tu aici, Ilie?” (1Împ.19:9)O întrebare adresată direct și personal care-l obligă pe Ilie să facă câteva lucruri. Dar Ilie de atunci sunt eu și tu astăzi. El a fost un om ca și noi. Iar noi trecem prin aceleași situații și împărtășim aceleași experiențe. Întrebarea vine și în dreptul nostru de atâtea ori ca să ne confrunte și să ne provoace. Ce urmărește Dumnezeu când îți iasă în cale în felul acesta? Te provoacă să faci câteva lucruri:

1. Să verifici poziția în care te afli. Un copil al lui Dumnezeu este chemat să trăiască pe înălțimi. Ilie este identificat ca fiind eroul de pe Carmel. Acolo Dumnezeu L-a calificat pentru slujire și i-a stabilitt identitatea. Dar, parca epuizat de povara prea mare a biruintei el cedează la furia Izabelei și ajunge să se ascundă: ”Şi acolo, Ilie a intrat într-o peşteră, şi a rămas în ea peste noapte”  Ce trist! Ieri pe munte, biruitor cu Domnul. Azi, în peșteră fugar de teama unei femei. Dar nu are cum  să se ascundă de Cel ce vede totul. Strigătul lui Dumnezeu răsună în urechile lui: “Ce faci tu aici, Ilie?”  Iar apoi continuă: “Ieşi, şi stai pe munte înaintea Domnului!” (1Împ.19:9,11). Ilie care urmărești acest mesaj, unde ești? Controlează-ți poziția. Verifică-ți locația! Tu ai fost chemat să stai pe munte, nu în peșteră. Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte, nu poate să rămână ascunsă” proclama Domnul Isus în Predica de pe munte (Matei 5:14). În lumină, nu la întuneric! Văzut, nu ascuns! Cap și nu coadă! Wow! În ce poziție ne-a pus Stapânul! Și ce misiune fără egal ne-a încredințat: ”Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri.” (Matei 5:16)Nu cunosc starea ta spirituală dar știu sigur că te iubesc și îmi pasă de tine și doresc să fi în locul pentru care Dumnezeu te-a creat să fi. În acest timp al istoriei El are un plan cu tine. Fă liniște în sufletul tău și ieși din peșteră. Stai pe munte cu Domnul și bucură-te de toate biruințele pe care le-a pregătit pentru tine.

2. Să revizuiești relația cu cei din jur. Ilie era un singuratic. S-a întâlnit cu Obadia (consilierul pe probleme religioase al împăratului Ahab) dar nu colabora cu el. Se plânge înaintea Domnului și spune că a rămas singur. Ba, mai mult: este în pericol de moarte. Iată ce povestește Ilie: “Am fost plin de râvnă pentru Domnul, Dumnezeul oştirilor; căci copiii lui Israel au părăsit legământul Tău, au sfărâmat altarele Tale, şi au ucis cu sabia pe prorocii Tăi; am rămas numai eu singur, şi caută să-mi ia viaţa!” (1Împ.19:10). Ce trist! Să vezi realitatea prin ochelari fumurii. Să te condamni și să ajungi la stress și la depresie fără să-ți dai seama că Domnul mai are în poporul Său: ”şapte mii de bărbaţi, şi anume pe toţi cei ce nu şi-au plecat genunchii înaintea lui Baal, şi a căror gură nu l-au sărutat.” (1Împ.19:18)Nu ești singur Ilie! Mai sunt șapte mii de oameni pocăiți gata să plătească prețul. Caută-i și apropie-te de ei. Sunteți o forță într-o națiune apostată. Dumnezeu dorește să-I folosească pe toți dar are nevoie să fiți una și să slujiți umăr la umăr având o relație sfântă de colaborare și părtășie. Nu este nevoie să mai fie înființată încă o organizație religioasă ca să se-ntâmple asta. Este nevoie să se repete ce s-a întâmplat în valea cu oase din Ezechiel: o mulțime de oase unul lângă altul dar fără viață. A trebuit Duhul Sfânt să sufle duh de viață și oasele acelea să devină o mare oștire. Nu sunt de acord să facem vreun compromis ca să slujim; trebuie doar să rămânem curați și integri. Iar pentru asta este nevoie să ne unim cu toti cei care doresc să trăiască în curăție și să slujească în adevăr. Mai sunt mii! Caută-i și intră în legătură cu ei. Nu-i prea găsești  printre cei cu titluri și poziție. Sunt anonimii de prin sate și cătune, slujitori care-și poartă crucea neștiuți de nimeni dar onorați și sprijiniți de Regele.

3. Să înțelegi misiunea pe care ai primit-o. După misiunea de pe Carmel, Ilie și-a făcut calculele și a decis să-și încheie socotelile cu slujirea. De  multe ori și eu am gândit la fel în dreptul meu. Dar planul Stăpânului a fost diferit de gândurile mele. Așa a fost și cu Ilie. Iată cum răspunde Dumnezeu la obiecțiunile lui: “Du-te, întoarce-te pe drumul tău prin pustie până la Damasc; şi când vei ajunge, să ungi pe Hazael ca împărat al Siriei. Să ungi şi pe Iehu, fiul lui Nimşi, ca împărat al lui Israel; şi să ungi pe Elisei, fiul lui Şafat, din Abel-Mehola, ca proroc în locul tău.” (1Împ.19:15-16).  În traducere acest mesaj sună cam așa: ”Ilie, nu s-a terminat slujirea ta. Mai sunt multe lucruri de făcut. Tu ai o misiune care trebuie terminată! Întoarce-te!” Când Dumnezeu întreabă ”Ce faci tu aici?” El are în vedere interesul Lui, nu limitele tale. Este gata să o ia de la capăt și să investească în tine din autoritatea Lui prin Duhul Sfânt. Adu-ți aminte decretul de cucerire a lumii pentru Christos: “Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.” (Matei 28:18-20). Despre primii creștini Scriptura mărturisește că: ”au plecat şi au propovăduit pretutindeni.” (Marcu 16:20). Au împlinit marea însărcinare pentru generația lor. Acum e rândul nostru. Nu ești singur. Ai un Dumnezeu care veghează din Cer și ai frați, prieteni și oameni sinceri pe pământ care te așteaptă la misiune. Ridică-te și ieși din peșteră! Stai pe munte. Acolo-i locul tău. Apoi pleacă să duci la bun sfârșit misiunea care ți-a încredințat-o El. Așa cum spune poetul: ”În via lui Isus intră să lucrezi, / Pe slabi să-i întărești, pe toți să-i servești. / Ceas cu ceas din viața ta, folosește-le / În lucru pentru Isus.” (C.Ev #552). Într-o zi ți se va spune: “Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău.” (Matei 25:21)Nici un muritor nu-și poate dori mai mult. Hotărăște-te și apucă-te de lucru. Holdele sunt coapte. Secerișul este gata. Stăpânul caută lucrători. Spune: ”Iată-mă, trimite-mă!” chiar acum. Amin!

RUGĂCIUNE

”Nu mă lepăda de la Faţa Ta, şi nu lua de la mine Duhul Tău cel Sfânt.

Dă-mi iarăşi bucuria mântuirii Tale, şi sprijineşte-mă cu un duh de bunăvoinţă!
Atunci voi învăţa căile Tale pe cei ce le calcă, şi păcătoşii se vor întoarce la Tine.” (Ps.51:11-13)


One Response to “Ce faci tu aici, Ilie?”

  1. Dan Duma says:

    Amin si slavit sa fie numele Domnului Isus.

Leave a Reply

^