Cum voi întâmpina pe Domnul?

“De aceea, preaiubiţilor, fiindcă aşteptaţi aceste lucruri, siliţi-vă să fiţi găsiţi înaintea Lui fără prihană, fără vină, şi în pace” (2Petru 3:14)

intampinaMeditația anterioară aducea în scenă întrebarea: ”Când vine Domnul?” Este sigur că vine și pentru că nu știm exact momentul,  cel mai bun lucru care-l poate face unul care-L așteaptă este să fie pregătit și să vegheze. Fie că vine ”seara, sau la miezul nopţii, sau la cântarea cocoşilor, sau dimineaţa(Marcu 13:35), fie că are alt plan suntem provocați să trăim în așa fel ca atunci când va veni să putem pleca împreună cu El în glorie. Dar ce trebuie să facem în mod concret ca să beneficiem de harul de a fi cu Mântuitorul veșnicia ]întreagă? Cuvântul lui Dumnezeu nu ne lasă în necunoștință și în nenumărate pasaje ne avertizează asupra felului (stării)  în care trebuie să fim găsiți la întâlnirea cu El. Astăzi ne oprim la mesajul Duhului Sfânt transmis prin Apostolul Petru și la atenționarea pe care o face urmașilor Mântuitorului: ”Preaiubiților, fiindcă aşteptaţi aceste lucruri, siliţi-vă să fiţi găsiţi înaintea Lui …” (2Petru 3:14). Cum? Adică în ce fel așteaptă Domnul să ne găsească în ziua când va reveni?

1. Fără prihană. Asta înseamnă ”achitat, justificat, grațiat, iertat” adică împăcat cu Dumnezeu prin sângele Domnului Isus vărsat pe Crucea din Golgota. O traducere engleză explică ce înseamnă să fi fără prihană în termenii următori: ”try hard to live without sinning” (2Petru3:14, TLB). Adicădrept răspuns la sacrificul suprem al Domnului Isussă-ți faci partea ta și ”să te străduiești să trăiești fără să păcătuiești.” Pentru că: ”noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pământ nou, în care va locui neprihănirea.” (2Petru 3:13), logica cea mai simplă spune că nu poți trăi în neprihănire doar în cerurile și pământul cel nou, iar aici să ai un alt fel de viață. Jertfa Domnului Isus aduce cu sine eliberare și mântuire dar presupune și responsabilități din partea celor ce beneficiază de harul Său. În Predica de pe Munte Domnul Isus face lumină asupra vieții de biruință când spune: ”Ferice de cei flămânzi şi însetaţi după neprihănire” (Mat.5:6)iar apoi continuă: Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui” (Mat.6:33). Dacă  ”mai întâi” al tău se încadrează în pretenția Fiului lui Dumnezeu pentru viața ta, atunci totul este în regulă. Dacă nu, este momentul să te oprești și să reflectezi bine asupra stării tale. Astăzi se mai poate rezolva ceva. Mâine, s-ar putea să fie prea târziu.                                                     

2. Fără vină. Adică ”fără pată și curat din punct de vedere moral.” Așa explică William Macdonald în Comentar la Noul Testament. (pag.1120). Liber  să privești în față pe oricine și să nu ai nici o remușcare. Îmi amintesc de zilele Revoluției din 1989 când unul dintre ofițerii de miliție care a fost la anchetă și percheziție în casa mea a avut nevoie de niște medicamente străine și eu i-am oferit cu toată dragostea acele medicamente! L-am îmbrăţişat dar el n-a putut să țină capul sus și să mă privească în față. Altul s-a exprimat cam așa: ”Nu-l înțeleg pe omul acesta, i-am făcut numai rău și el face numai bine.” Explicația este simplă! Când înțelegi că: ”El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre.” (Isaia 53:5) și că acesta a fost prețul plătit pentru a ierta vina păcatului nostru, ca și răspuns la iertarea Lui vei încerca să trăiești liber (fără vină), atât față de Dumnezeu, cât și față de semenii tăi. Exact cum pretinde Dumnezeu în Cartea Sfântă când proclamă: ” …  iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos.”(Ef.4:32). Decretul de lege a fost promulgat: ești fără vină prin iertarea Lui! Dar cum poți să beneficiezi de grațierea pe care Ți-o acordă Dumnezeu? Făcând ce a făcut împăratul David:Ţi-am mărturisit păcatul meu, şi nu mi-am ascuns fărădelegea. … Şi Tu ai iertat vina păcatului meu.” (Ps.32:5). Așa că, trăiește fără vină, iertând și tu ca El! Ce filozofie de viață simplă! Iertaţi, şi vi se va ierta!” strigă Domnul Isus la Luca 6:37. Știu că n-ai putere să faci asta însă tocmai aici stă biruința,  că poți să ierți și să trăiești fără vină dar nu prin puterea ta, ci prin puterea Lui. Unul din cele mai dragi versete sufletului meu mă motivează întotdeauna la o viață de biruință deoarece îmi spune că: ”Pot totul în Hristos, care mă întăreşte.” (Fil.4:13). Nu ai nici un motiv și nici o scuză să mai trăiești așa. Necredința și neiertarea sunt stările care te trimit în iad. Ridică-te! Prețul a fost plătit în întregime! Iertarea și salvarea sunt asigurate de Domnul Isus. Trebuie doar să le revendici prin credință și să trăiești ca și un copil al lui Dumnezeu o viață de biruință. Victorios, nu învins! Cap, nu coadă! Deasupra, nu dedesubt! Și asta deoarece El  a promis că: ”Vă va întări până la sfârşit, în aşa fel ca să fiţi fără vină în ziua venirii Domnului nostru Isus Hristos. (1Cor.1:8). Contează pe Cuvântul Lui!

3. În pace. Oare se poate trăi cu adevărat o viață pașnică? Da! Deoarece: Pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste El!” (Isaia 53:5). La Golgota s-a făcut un transfer: El a acceptat pedeapsa în locul nostru, iar noi am primit pace. Dar nu orice fel de pace, ci: ”pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere.”(Fil.4:7). Pace nu înseamnă absența conflictelor, ci  înseamnă să trăiești în liniște și încredere, să fi eliberat de frică și de patimi și fi protejat de conflicte morale chiar în mijlocul războiului. Adevărata pace începe odată cu nașterea din nou și este:  pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos.” (Rom.5:1), pace pe care o primim când ne pocăim. Ea este urmată de pacea lui Dumnezeu” (Fil.4:7) ca și roadă a Duhului care locuiește și stăpânește ființa noastră.  Tabloul este completat de  dorința lui Dumnezeu de a trăi în pace cu toți oamenii: ”Dacă este cu putinţă, întrucât atârnă de voi, trăiţi în pace cu toţi oamenii.” (Rom.12:18). Dumnezeu a făcut absolut totul ca noi să trăim în pace și să fim purtători (făcători) de pace. De aceea ne și pretinde să avem: ”picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii.” (Ef.6:15). Recapitulând, înțelegem că am primit pace ca să trăim în pace și să proclamăm pacea. Făcând așa vom moșteni pace veșnică, așa cum ne mângâie poetul în versurile cântării care spune așa: ”Pace avem în clipa când murim, / Căci cu Christos în veci de veci trăim. / Lupta amară când o vom sfârși, / Christos la sine, El ne va primi.” (C.Ev. #715). Încheiem mesajul acestei meditații cu provocarea de la  început: “Preaiubiţilor, fiindcă aşteptaţi aceste lucruri, siliţi-vă să fiţi găsiţi înaintea Lui fără prihană, fără vină, şi în pace” (2Petru 3:14). Doamne ajută să trăim așa! Amin!

 

RUGĂCIUNE

 ”Ai milă de mine, Dumnezeule, în bunătatea Ta! După îndurarea Ta cea mare, şterge fărădelegile mele! Spală-mă cu desăvârşire de nelegiuirea mea, şi curăţă-mă de păcatul meu!” (Ps.51:1-2)


One Response to “Cum voi întâmpina pe Domnul?”

  1. Pop Ilie says:

    Scumpe frate Mihai Sârbu îmi place că şi în acest articol, cauţi să iei fiecare cuvânt cu greutate în prelegere, să-l explici pe înţelesul omului cu mai puţină cunoştinţă de termeni din Biblie. Dumnezeu să te întărească să faci această slujbă cât mai mult timp!

Leave a Reply

^