De ce vă îngrijorați?

”De ce vă îngorijorați? (Matei 6:28)

”Nu vă îngrijoraţi dar de ziua de mâine … .” (Matei 6:34).

ingrijoratiÎn timp ce meditam la acest mesaj a sunat telefonul și cineva mi-a povestit despre un tânăr diagnosticat recent cu cancer, apoi mi-a cerut să ne rugăm. Ne-am rugat cu credința că Cel Prea Înalt rămâne credincios Cuvântului Său și am primit liniște și pace că El ascultă strigătul. Cum poți să trăiești ca și copil de Dumnezeu într-o lume care plutește în derivă, fără scop și fără final? Aceasta este întrebarea cu care vei fi confruntat în meditația ce urmează și care are drept scop să te ajute să nu ajungi sub sub puterea destructivă a stresului și depresiei și să trăiești cu adevărat liber atât din punct de vedere fizic și social, cât și spiritual. În cursul istoriei omenirea a fost confruntată cu aceleași probleme repetate periodic așa cum spune Eclesiastul că: ”Ce a fost, va mai fi, şi ce s-a făcut, se va mai face.” (Ecl.1:9). Crize de tot felul, stări limită, situații scăpate de sub control, vești care ne cutremură fac parte din peisajul cotidian al existenței noastre vremelnice. Ca și ființe umane suntem limitați în a înțelege și a suporta asemenea provocări. Ce-i de făcut totuși pentru a supraviețui și a trăi o viață cât de cât pașnică și liniștită? Ne poate ajuta cineva? Cu siguranță! Cuvântul lui Dumnezeu are răspuns pentru absolut orice confruntare și provocare la care suntem supuși pe acest pământ. Iată de ce vă invit să ne apropiem de Sfânta Scriptură într-o atitudine de smerenie și rugăciune și să aflăm răspunsul Dumnezeului Atotputernic și Veșnic la întrebarea acestei meditații, urmărind:

1. Riscul. ”De ce vă îngrijoraţi? întreabă Domnul Isus în Predica de pe Munte. (Mat.6:28). Există o stare naturală în abordarea vieții, stare care se manifestă prin atitudinea pe care trebuie să o avem pentru un trai normal și care se numește grijă. Dumnezeu pretinde ca noi prin ajutorul Său să ne îngrijim de tot ceea ce avem nevoie. Pericolul apare atunci când grija degenerează și se transformă în îngrijorare. DEX definește îngrijorarea ca fiind: ”Stare de neliniște sufletească; zbucium; frământare; agitație.” Ea aduce cu sine nopți nedormite, căutări, zbateri, momente de nervi și boală, stări care distrug echilibrul fragil al existenței noastre și aduc dureri, lacrimi, necaz și chiar moarte. Din punct de vedere spiritual starea de îngrijorare reprezintă un risc enorm deoarece ea este păcat și este o formă de ateism și necredință fiindcă îl scoate pe Dumnezeu și promisiunile Lui din ecuație și-l așează pe om în centrul rezolvării. Remarca Domnului Isus pentru cei ce se îngrijorează este: puţin credincioşilor” (Mat.6:30), iar clasa de spiritualitate în care Îi încadrează este cea a oamenilor fără Dumnezeu fiindcă: aceste lucruri Neamurile le caută.” (Mat.6:32). Nu putem să înlăturăm presiunea și apăsarea generate de faptul că trăim într-o lume scăpată de sub control. Dar putem rămâne demni și statornici în promisiunile Celui ce stă pe tron. Cineva spunea că: ”Nu poți opri păsările să zboare pe deasupra capului, dar le poți opri să-și facă cuib.” (Autor anonim). Cum? Ridică-te! Fă ce spune Scriptura: ”aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre” deoarece tu ești copilul Dumnezeului care a promis că: ”El însuşi îngrijeşte de voi.” (1Petru 5:7) Trăiește demn prin credința în El și fii învingător, nu un învins! Se poate!

2. Rețeta pentru eliberare de îngrijorare este supranaturală și o prescrie chiar Domnul Isus în Cuvântul Său. În mesajul despre îngrijorare El repetă de câteva ori expresia ”Nu vă îngrijorați!” (Matei 6:25,28,31,34) dar nu ne lasă suspendați și fără răspuns. De mai multe ori El proclamă cuvintele vieții când spune în Matei c.6: ” Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte” (v.26), ” vă va îmbrăca El cu mult mai mult pe voi” (v.30), ” Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă” (v.32), ”toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (v.33), ” Ajunge zilei necazul ei.” (v.34). Asta nu înseamnă ”pică pară mălăiață”  adică eu nu fac nimic, ci doar aștept cu mâinile-n sân iar Domnul face să cadă mană din Cer ca în pustie. Nu se poate așa ceva! Este adevărat că: ”preaiubiţilor Lui El le dă pâine ca în somn.” (Ps 127:2), dar tot așa de adevărat este că: “Cine nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce.” (2Tes.3:10). Dumnezeu binecuvintează munca, nu lenea. Când omul își face partea lui, Dumnezeu niciodată nu se lasă dator. Îmi amintesc de weekendul acela când așteptam musafiri din Anglia și nu prea aveam nimic în frigider. Era înainte de revoluție și magazinele aveau rafturile goale. Sâmbătă după masa a bătut cineva la ușa noastră și când am deschis era un tinerel cu un pachețel în mână. Mi-a spus așa: ”tata m-a trimis să vă dau asta.” I-am mulțumit și a plecat. Era o bucată de carne, suficient ca să primim musafirii a doua zi. Când le-am explicat ce s-a întâmplat au rămas uimiți. Acesta este Dumnezeul care împlinește nevoile celor ce se tem de El. Nu te îngrijora! Dar ce să fac atunci când vine încercarea? Adu-ți aminte și sună la 5015, ”telefonul de urgență” al Cerului: ”Cheamă-Mă în ziua necazului, şi Eu te voi izbăvi, iar tu Mă vei proslăvi!” (Ps.50:15). Strigă la Domnul și El va trimite corbii să-ți împlinească nevoile. Poate chiar acum ești într-o situație limită, iar Fiul lui Dumnezeu așteaptă semnalul ca să te poată vindeca și binecuvânta. Caută-L!

3. Răspunsul. Am înțeles că Stăpânul Universului este interesat să trăiesc o viață de biruință și să nu-mi lipsească nimic din ce-mi trebuie pentru nevoile zilnice. El Își face datoria 24/7. Apa care-o beau e apa Lui. Aerul care-l respir e aerul Lui. Pâinea care-o am pe masă e de la El. Sănătatea este tot darul Lui. Casa, mașina, îmbrăcămintea și încălțămintea, toate sunt de la El. Dacă așa stau lucrurile, cum ar trebui să răspund pentru a fi părtaș la binecuvântările Lui? Urmărește sfatul Creatorului! Întâi, îți spune ce să nu faci: ”Nu vă îngrijoraţi de nimic …” iar apoi spune ce să faci: ”ci în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri.” Care este rezultatul acestui mod de viață? Fii atent la ce se întâmplă: ”Pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.” (Fil.4:6). Exact ceea ce ai nevoie! Tu arunci asupra Lui îngrijorările tale, iar El îți umple viața de pace și liniște. Sumarizând gândurile privind responsabilitatea noastră, Domnul Isus explică în modul cel mai clar care ar trebui să ne fie atitudinea: ”Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Mat.6:33). Este vorba de stabilirea corectă a priorităților după care îți clădești modul de viață. Trebuie să existe un mai întâicare să guverneze viața ta și în funcție de această prioritate să zidești deasupra. Primește provocarea și apucă-te de treabă! Revizuiește concepția ta despre lume și viață și pune-o în acord cu pretențiile Stăpânului. Pune-l pe Domnul Isus la centru! Viața ta se va schimba din temelii! Te vei bucura de pace și liniște, iar nevoile tale vor fi împlinite cum nici măcar nu visezi.

RUGĂCIUNE

”Arată-mi calea pe care trebuie să umblu, căci la Tine îmi înalţ sufletul. Învaţă-mă să fac voia Ta, căci Tu eşti Dumnezeul meu.” (Ps.143:8,10)


Leave a Reply

^