Duceți-vă …

“Duceţi-vă în toată lumea, şi propovăduiţi Evanghelia la orice făptură.”
(Marcu 16:15)

”Duceţi-vă; iată, Vă trimit ca pe nişte miei în mijlocul lupilor.” (Luca 10:3)

duceMeditația anterioară a prezentat invitația Domnului Isus (”Veniți”) la mântuire, slujire și răsplătire. Astăzi mesajul Mântuitorului continuă cu provocarea de a împlini misiunea pe care a lansat-o la Înălțare când le-a poruncit urmașilor Săi să pornească, spunând: ”Duceți-vă!”. După mai bine de două mii de ani decretul de cucerire a lumii pentru Christos este încă în vigoare. Într-o lume fără valori, direcție și scop este nevoie mai mult ca oricând de oameni dedicați și gata de jertfă care să continue bătălia salvării sufletelor. Dispunem de cele mai extraordinare mijloace tehnice, financiare și economice precum și de posibilități nelimitate de a călători până la marginile pământului. În Scriptură Creatorul ne pune la dispoziție  logistica completă pentru a duce la bun sfârșit lucrarea încredințată. Tot ce trebuiește este să sesizezi nevoile din jurul tău și să accepți să intri în bătălia pentru salvarea celor păcătoși de la moarte și chin veșnic. Înainte de a pleca la treabă este bine să afli câteva lucruri care o să-ți fie de folos pe drum. Iată  cum gândește Stăpânul să te trimtă în slujire:

1. ”Ca niște miei în mijlocul lupilor.” Acest cuvânt reprezintă statutul pocăiților în lume. Ca și copii ai lui Dumnezeu suntem angajați într-o bătălie spirituală cosmică definită clar în Cuvânt: ”Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.” (Ef.6:12). Iată de ce atunci când Domnul Isus Îi trimite pe urmașii Săi le spune: Duceţi-vă!” iar apoi le explică statutul lor în lume: ”Vă trimit ca pe nişte miei în mijlocul lupilor.” (Luca 10:3). Wow! În ce postură suntem! Și ca informarea să fie completă, Domnul Isus face lucrurile clare spunând: ”Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt nişte lupi răpitori.” (Matei 7:15). Și asta nu e totul. Biblia ne descoperă și intenția lor: ”se vor vârî între voi lupi răpitori, care nu vor cruţa turma.” (F.A.20:29). Ți se taie respirația și îți tremură picioarele: lupi în afară și lupi înăuntru. Lupi peste tot! Ce șanse de izbandă au mieii în mijlocul lupilor? Nici una privind cu ochii firești. Dar contabilitatea lui Dumnezeu spune altfel: în mijlocul lupilor mieii s-au înmulțit atât de mult încât lupii nu mai au nici o putere asupra lor. Ba, mai mult: ei sunt convertiți și devin miei fiind învinși de dragostea lui Dumnezeu arătată în viața urmașilor Săi. Cum se face asta? Exact cum spune Fiul lui Dumnezeu în Cuvânt: ”Lumina luminează în întuneric, şi întunericul n-a biruit-o.” (Ioan 1:5)

Tot ce trebuie să faci este să-ți cunoști statutul de urmaș al lui Christos și să ai curajul să trăiești la nivel de excelență. Restul face El!

2. ”Să propovăduiți Evanghelia.” Aceasta este misiunea urmașilor Domnului Isus. Suportul biblic  este mesajul transmis de El  la Înălțare care spune: ”veţi primi o putere, când Se va pogorî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori.” (F.A.1:8). Un martor are misiunea să declare ce a văzut și ce a auzit despre o anumită persoană sau situație. Pentru un pocait misiunea încredințată de Fiul lui Dumnezeu și despre care trebuie să depună mărturie nu este o opțiune: este o poruncă! Ne spune Sfânta Scriptură în modul cel mai simplu și clar arătându-ne ce să facem și de unde să începem: Duceţi-vă în satul dinaintea voastră.” (Matei 21:2). Locuri anonime unde nu merge nimeni. Satul în care te-ai născut. Satul vecin cu el. Satele din Oltenia, Dobrogea, Regat, Bărăgan, semenii noștri uitați de lume în Bulgaria, Banatul sărbesc, Ungaria. Refugiații din Ucraina, rătăciții din Europa de Vest și lista continuă. Este chiar vecinul de lîngă tine. Începe de-aici. Apoi cercul se lărgește: Duceţi-vă în toată lumea, şi propovăduiţi Evanghelia la orice făptură.” (Marcu 16:15). Sunt bucuros să slujesc și să fac parte dintr-o adunare care a ajuns să facă misiune în Oltenia și la copii străzii din Timișoara, la azile și orfelinate dar și în Mozambic, Uganda și Africa Centrală.  Săraci, necăjiți, orfani, văduve, bolnavi și flămânzi sunt peste tot în lume. Trebuie doar să-i cauți și să-i ajuți. Începe cu ce ai din locul în care ești! Și-apoi, ia aminte încă un lucru:Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile!” (Matei 28:19). ”Ucenici!” Acesta-i produsul finit al slujirii. Iar lucrarea prin care se nasc ei se numește ”Evanghelia fără frontiere”.  “

Duceți-vă!” și iar ”Duceți-vă!” Începem din satul dinaintea noastră și ajungem până la marginile pământului. Aceasta e viziunea pe care a transmis-o Mântuitorul urmașilor Săi. Planul Lui se apropie de final. În această perioadă a istoriei este rândul tău să-ți faci partea. Nu ști ce trebuie să faci? Exact ce a făcut Domnul Isus și ucenicii Lui: au vestit oamenilor Evanghelia, apoi le-au dat să mănânce. Hrană pentru suflet și pentru trup. Investiție pentru Cer. Cu profit maxim și aici dar și în veșnicie. Ce mai stai? Ridică-te și pornește la drum. Provocarea este: ”Duceți-vă!”

3. ”Cu frică şi cutremur.” Mesajul reprezintă atenționarea cu care ne întâmpină Scriptura în Fil.2:12.  Magistrala Predică de pe Munte rostită de Domnul Isus se termină într-un mod foarte tranșant. El va spune celor ce își vor revendica meritele argumentând cu ceea ce au făcut ei în Numele Domnului, nu cu ceea ce a făcut Domnul folosindu-I pe ei: Niciodată nu v-am cunoscut; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege.” (Matei 7:23). Există un mare risc: acela să-ți cunoști poziția și să fi angrenat ”full time” în sujirea lui Dumnezeu pe câmpul de misiune dar să termini lamentabil și falimentar, lucrarea ta fiind un eșec total. Fiul lui Dumnezeu explică de ce: Nu orişicine-Mi zice: “Doamne, Doamne!” va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.” (Matei 7:21). Se pare că cei mai mulți urmași ai Domnului Isus se mulțumesc doar să zică, adică să justifice slujirea lor prin vorbe care nu au nici o acoperire. Slujirea care te califică în ziua judecății va fi cea argumentată prin dovezi. Fapte generate de credință veritabilă; nu fapte făcute din mândrie și aroganță. Meditația te atenționează din nou asupra finalului existenței tale care va fi: ”Vino!” sau ”Du-te!” Pentru toți cei care nu-L onorează pe Domnul în slujirea lor verdictul va fi: Duceţi-vă de la Mine! (Matei 25:41). Deoarece nu mai este mult și ne vom confrunta cu Cel Ce Vine, trezește-te și ia aminte la strigătul poetului: ”În via lui Isus, intră să lucrezi, / Pe slabi să-i întărești, pe toți să-i servești. / Numără clipele și nu te plimba, / Ajută pe căzuți a se ridica. / Ceas cu ceas din viața ta, / Folosește-le în lucru pentru Isus!” (C.Ev. #552). Iar tu prietenul meu scump fii atent la telegrama ”fulger” trimisă special pentru tine: ”Aici raiul, colo iadul, / De nu te pocăiești te pierzi. / Tare-i acest cuvânt și sfânt, / Nu om, ci Domnul L-a răit.” (C.Ev.#132). 

Vino la Domnul Isus! E tot ce trebuie să faci chiar acum. Oricum, nu te vei putea dezvinovăți. Fă pasul decisiv și pocăiește-te! Doresc să auzi la final chemarea Lui duioasă de a intra în moștenirea veșnică pregătită sfinților!

RUGĂCIUNE

”Îmi întind mâinile spre Tine!  Învaţă-mă să fac voia Ta, căci Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă călăuzească pe calea cea dreaptă!” (Ps.143:6,10)


2 Responses to “Duceți-vă …”

  1. Ilie Pop says:

    Foarte bun articol, mă bucur că autotul a făcut acest lucru, prin fapte, nu prin vorbe! Dumnezeu să vă întărească, în continuare!

  2. Dan Duma says:

    La fel ca si tine frate Mihai imi doresc ca in ziua aceea mareata sa-mi spuna si mie Domnul meu drag – Vino Dane.
    Imi pare asa de rau de prea multi pe care i-am pierdut facand asa de putin ptr El, atunci cand mi-a deschis ocazii si oportunitati in a-l marturisii pe El si altora prin viata mea. Slava numelui Sau caci a mai ingaduit Har de pocainta si ptr mine. Pentru totdeauna in El.

Leave a Reply

^