Imagini din albumul de advent

”Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.” (Ioan 3:16)

albumVenirea lui Mesia  este ca și o colecție de fotografii care – puse toate împreună – constituie un adevărat album. Meditația care urmează încearcă să prezinte câteva imagini din albumul de Advent. Scriptura relatează momente de excepție despre măreția și grandoarea lui Dumnezeu  care nu a abandonat nici măcar o clipă omul pe care L-a creat. Venirea în lume a Unicului Său Fiu este prilejul cel mai nimerit să înțelegem inima Lui de Tată și să acceptăm provocarea pe care o aduce în dreptul fiecăruia dintre noi. Lasă orice preocupare și fă-ți timp să savurezi câteva secvențe din acest album. Versetul de aur al Bibliei (Ioan 3:16) reprezintă motto-ul și ghidul care te va purta  prin tot albumul însă vei întâlni trei imagini care te vor fascina:

1. Imaginea dragostei: Dumnezeu și lumea.  Expresia: ”Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea …” (Ioan 3:16/a) reprezintă motivația care L-a împins pe Dumnezeu la acțiune. ”Fiindcă” înseamnă ”deoarece” și ”din cauză că” (DEX), iar acest cuvânt ne duce exact în inima problemei arătând spre dragostea Sa fără hotar pentru o lume care L-a respins. Ia aminte la modul în care se exprimă Scriptura când vorbește despre Dumnezeul care a decis să meargă până la capăt în investiția Sa de dragoste: ”fiindcă iubea pe ai Săi, care erau în lume, i-a iubit până la capăt.” (Ioan 13:1). ”Atât de mult” și ”până la capăt” sunt expresii care ne arată că iubirea Lui pentru omenirea întreagă este incomensurabilă, adică fără margini; nu se poate măsura. Nu uita că aerul care-l respiri este aerul Lui; apa care-o bei și pâinea care-o mănânci sunt ale Lui; sănătatea pe care o ai este de la El. Apoi, casa, mașina, diploma, serviciul, contul de la bancă, familia, adunarea și atâtea alte binecuvântări de care te bucuri în fiecare zi, toate sunt manifestări ale dragostei lui Dumnezeu, dragoste care se manifestă 24/7. Și asta pentru că ai preț în ochii Lui și Ți-a acordat ”clauza națiunii celei mai favorizate.” Nu știu pe unde alergi și cum trăiești dar măcar în aceste zile de Advent fă un popas la iesle și adu-ți aminte că: Dumnezeu este dragoste!” (1Ioan 4:16).  Apoi, gândește-te să trăiești onorându-L pe El în tot ce faci.

2. Imaginea jertfei: Dumnezeu și Fiul Său. Răsfoind albumul Nașterii ne atrage atenția imaginea salvării, a dăruirii și a jertfei: a dat pe singurul Lui Fiu” (Ioan 3:16/b). Asta s-a întâmplat deoarece El (Fiul Său) a venit în lumea noastră: ”Să se nască și să crească, să ne mântuiască.”(Colind). Exact cum spune și îngerul care îi explică lui Iosif, logodnicul Mariei scopul misiunii Pruncului de la Betleem: El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale.” (Matei 1:21).  Ceea ce s-a și întâmplat. Fii atent cum: în timp ce ”noi nu L-am băgat în seamă, totuşi, El suferinţele noastre le-a purtat, şi durerile noastre le-a luat asupra Lui.” După care mesajul jertfei continuă:El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi” deoarece ”Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor.” (Isaia 53:3-6). Ceea ce Isaia a profețit, evangheliile confirmă în detaliu. Iar poetul creștin cutremurat de jertfa de la Golgota avea să scrie: ”E drept că Isus a murit, / Purtând păcatul meu? / Pe cruce cum a suferit, / Fiul lui Dumnezeu.”  După care vine în rugăciune și  proclamă: ”Isuse, datoria mea./ Cu plâns n-o pot plăti. / Te rog cum sunt să mă primești / Că Ție-Ți voi servi.” (C.Ev. #164). Betleemul este îngemănat cu Golgota, iar ieslea cu crucea. Nu le poți separa în nici un fel. Iată de ce gândind la Advent nu poți să faci ceva mai bun decât să împlinești ceea ce spune omul lui Dumnezeu: ”Las’ să intre Isus în căsuța ta / Numai bucurie Domnul îți va da.” (Autor anonim). Mă gândesc că la aceste sărbători vei avea casa plină și masa încărcată cu tot felul de bunătăți. Colindătorii îți vor bate la poartă, iar sub bradul împodobit vor fi ”tone” de cadouri. Dar Pruncul, oare va avea loc în casa ta și – mai ales – în inima ta? Gândește-te sincer la această întrebare și apucă mâna întinsă a Celui Prea Înalt ca să te salveze.

3. Imaginea salvării: Dumnezeu și eu/tu. Încheiem voiajul nostru prin albumul de Advent cu imaginea care mărturisește despre responsabilitatea pe care o avem  și decizia pe care trebuie să o luăm vizavi de investiția de dragoste pe care Dumnezeu a făcut-o pentru fiecare dintre noi. Rămâi ”pe recepție” și ia aminte la ceea ce spune Cuvântul: ”pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.” (Ioan 3:16/c). ”Oricine” înseamnă: ”fiecare, fiecine, oricare, orișicare, orișicine” (DEX), adică și eu dar și tu. Toți vom fi răspunzători pentru atitudinea noastră față de Cel ce S-a născut la Betleem și a plătit prețul suprem pe crucea din Golgota. ”Leagă-ți centura” și fii atent acum la ceea ce proclamă Domnul Isus: Oricine crede în El, nu este judecat; dar cine nu crede, a şi fost judecat.” De ce vor fi judecați oamenii? Fiindcă ”odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina.” (Ioan 3:18-19). Simplu ca bună ziua! Nu există o a treia cale; există o singură alegere (din două) pentru care va trebui să dai socoteală. Te vei regăsi, fie în grupa ”oricine crede” fie vei fi în grupa ”oricine nu crede.” Ciudat, nu-i așa? Dumnezeu îți pune în față oferta Lui iar tu ești provocat să alegi. Deși este Dumnezeu, El nu te obligă deoarece te-a creat să fii personalitate, iar esența personalității este libertatea. Îți recomandă însă cu insistență: ”Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta!” (Deut.30:19). Iar eu mă unesc cu poetul care se pune zid în calea ta când strigă: ”Încă răsună ne-ncetat: / Omule, pocăiește-te! / Vin la Isus că te cheamă, / Lasă calea păcatului!”(C.Ev.#132). Să te pocăiești este tot ce trebuie să faci. Nu să-ți schimbi religia, nici numele, nici credința, nici biserica: ci să-ți schimbi viața și să împlinești ”tot ce trebuie împlinit.” Și asta nu o poate face decât numai EL. Iată de ce te rog insistent, predă-te cu totul în brațul Lui. Dar astăzi deoarece mâine este deja târziu. Mă rog pentru tine fiindcă aș dori să spui DA la oferta cea mai generoasă de sub Soare. Țin morțiș să te întâlnesc în Cer ca să petrecem veșnicia împreună cu Fiul lui Dumnezeu și cu sfinții Lui. S-ar putea să fie ultimul sezon de Advent pe acest pământ de aceea te rog încă odată: Vino! Nu există poziție de neutralitate față de Domnul Isus. Ori cu El, ori fără El!

RUGĂCIUNE

”Fă-mă să aud dis-de-dimineaţă bunătatea Ta, căci mă încred în Tine. Arată-mi calea pe care trebuie să umblu, căci la Tine îmi înalţ sufletul.” (Ps.143:8)


Leave a Reply

^