În voia minţii lor

”Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate …” (Rom.1:28)

mintiSfânta Scriptură nu face afirmații pe gratis nimănui. Ea este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire …” (2Tim.3:16). Iată de ce și cuvintele acestei meditații se vor însoțite de autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu cu perspectiva că vor fi de folos cuiva. Este vorba de o categorie de oameni care:  ”n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor” iar El: ”i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite. “ (Rom.1:28). Despre ei Biblia afirmă că: Şi-au pierdut mintea … şi au înnebunit.” (Rom.1:4,22). Cine sunt acești oameni și ce ”macină” în mintea lor? Care este modul lor de viață și ce perspectivă au ei? Sunt câteva întrebări tulburătoare prounuțate într-un context complicat de faptul că vremurile sunt tot mai tulburi, iar Adevărul absolut este înlocuit cu adevărurile mărunte ale oamenilor. În asemenea circumstanțe ne rugăm ca lumina Cuvântului să aducă claritate în înțelegerea adevărată a lucrurilor. Privind la identitatea acestor personaje sumbre este vremea să te gândești bine la identitatea ta și să faci ajustările ce se impun.

1. Gîndirea lor. Este foarte simplistă: “Nebunul zice în inima lui: “Nu este Dumnezeu!” (Ps.14:1, 53:1). De fapt, nici nu prea gândesc. L-au luat în brațe pe NU și nu acceptă altceva. Se mândresc că sunt atei și nici nu știu ce înseamnă acest cuvânt. (A = fără; Theos = Dumnezeu; gr). Cuvântul ”ateu” nu înseamnă că nu există Dumnezeu, ci că în mod deliberat omul a ales să trăiască fără El. E ca și cum ți-ai acoperi ochii și strigi că nu există Soarele. Atitudinea ta nu anulează realitatea. Așa cum spune și poetul: ”Pentru cine vrea să creadă / Am o mie de dovezi. / Însă nu mai am nici una / Dacă tu nu vrei să crezi.” (Anonim). Dar ce s-a întâmplat cu acești oameni care:S-au fălit că sunt înţelepţi şi au înnebunit?” (Rom.1:22). Cum au ajuns să degenereze atât de mult în relația lor cu Creatorul? Ne spune Cuvântul lui Dumnezeu într-un mod simplu și clar: ”toţi s-au rătăcit, toţi s-au dovedit nişte netrebnici; nu este nici unul care să facă binele, nici unul măcar. Şi-au pierdut mintea …” (Rom.1:3-4). Ce viață tristă și fără nici o perspectivă! Confirmată și de definiția explicată în DEX:  NEBUN.Este: 1.”Persoană care suferă de o boală mintală; alienat, dement, smintit.”  2. ”Persoană lipsită de rațiune, de judecată, nesocotit, nechibzuit.” Nu cunosc starea ta dar știu 100% că Dumnezeu există și că într-o zi te vei confrunta cu El. Ține minte ce spune un alt poet: ”Picătură-n marea vremii / nu contează crezul tău. / Adevăru-i neschimbabil / Vrei nu vrei e Dumnezeu.” (Anonim). Dacă tot nu scapi de Dumnezeu este înțelept și logic să te pui bine cu El de-aici și de-acum. Mă rog să se-ntâmple asta.

2. Traiul lor. S-a dovedit că ”modul de gândire determină modul de viață.” (Anonim), adevăr ce se confirmă 100%. Scriptura afirmă că:”înţeleptul îşi are ochii în cap, iar nebunul umblă în întuneric.” (Ecl.2:14). Să alegi să trăiești fără Dumnezeu este cea mai dezastruoasă alegere. Dacă nu există Dumnezeu pentru tine, atunci înseamnă că locul Lui este luat de altcineva: de tine. Nebunul este o ființă egoistă (totul este pentru el) și egocentristă (toate se învârt în jurul lui; el este centrul lumii). Iată cum creionează Domnul Isus portretul unui asemenea personaj: el se gândea în sine, şi zicea: … ”nu mai am loc unde să-mi strâng roadele,” …” îmi voi strica grânarele, şi voi zidi altele mai mari; acolo voi strânge toate roadele şi toate bunătăţile mele; şi voi zice sufletului meu: “Suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea şi înveseleşte-te!”  Asta a zis el. Ca și cum sufletul ar mânca. Ce confuzie! Dar iată ce zice Cel ce are ultimul cuvânt în Univers: Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ţi se va cere înapoi sufletul; şi lucrurile, pe care le-ai pregătit, ale cui vor fi?” Concluzia Mântuitorului despre un asemenea om și un asemenea trai este că el: ”îşi adună comori pentru el, şi nu se îmbogăţeşte faţă de Dumnezeu.” (Luca 12:17-21). Trăiește doar pentru el. Spre nenorocirea lui veșnică. Există posibilitatea să aluneci fără să-ți dai seama spre un asemenea mod de viață în care Dumnezeu să nu fie implicat deloc. Tu nu te-ai declarat ateu. Poate stai pe bancă în adunare sau ai vreo slujba în Casa Domnului dar cu inima ești departe. Ești foarte religios dar nu ai nici o relație cu Domnul. Porți doar un nume fără ca traiul tău de zi cu zi să confirme identitatea ta. Ai și Biblie dar nu mai ai credință. Nu crezi că a venit vremea să-ți faci socotelile și să-ți reconsideri poziția? Pentru că existența nu se tremină aici urmărește și:

3. Perspectiva lor. Moartea fizică este doar un drum spre nemurire. Există veșnicie și ea are două compartimente: viață veșnică și chin veșnic. Într-unul din ele îți vei petrece eternitatea. Despre omul care n-a vrut să aibă de-a face cu  Dumnezeu Scriptura notează că a ajuns:în Locuinţa morţilor, în chinuri.” De-acolo ”şi-a ridicat ochii în sus şi a strigat: “Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine, şi trimite pe Lazăr să-şi înmoaie vârful degetului în apă, şi să-mi răcorească limba; căci grozav sunt chinuit în văpaia aceasta.” (Luca 16:23-24). Ar fi dorit o schimbare de situație și o a doua șansă dar aceasta nu mai există după moarte. Explicația este simplă: ”între noi şi între voi este o prăpastie mare, aşa ca cei ce ar avea să treacă de aici la voi, sau de acolo la noi, să nu poată.”(Luca 16:26). Nici o slujbă și nici o pomană sau parastas nu te mai ajută după ce ai închis ochii. Este cea mai mare înșelăciune să crezi asta. Din chinul iadului acest om nebun și-a venit în fire și a înțeles că singura soluție pentru mântuirea sufletului este pocăința (nașterea din nou) și tot ce trebuie să știe cineva (acum se gândește la cei ce-au rămas în urmă) este scris în Scriptură: “Au pe Moise şi pe proroci; să asculte de ei.” (Luca 16:29). La ce te gândești pe termen lung? La prosperitate? La pensie? La moarte? Dar la veșnicie nu te gândești? Este cel mai sigur lucru. Iată ce poruncește cea mai autoritară voce din Univers: ”Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă, şi porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască; pentru că a rânduit o zi, în care va judeca lumea după dreptate …” (F.A. 17:30-31). Până azi ai avut scuze dar începând din acest moment ”mingea este în terenul tău.” Pocăiește-te! Este urgent! Salvează-ți viața și fă ce spune poetul în mod insistent: ”Încă răsună ne-ncetat: / Omule, pocăiește-te! / Vin la Isus că te cheamă, / Lasă calea păcatului!” Finalul mesajului este cutremurător: ”Aici raiul, colo iadul. / De nu te pocăiești te pierzi. / Tare-i acest cuvânt și sfânt / Nu om, ci Domnul L-a grăit.” (C.Ev. # 132). Îmi pasă de tine și aș vrea să fim împreună cu Fiul lui Dumnezeu în fericire veșnică. Acceptă provocarea și aruncă-te în brațele Lui străpunse pe curcea de la Golgota chiar acum.

RUGĂCIUNE

”Vezi dacă sunt pe o cale rea, şi du-mă pe calea veşniciei!” (Ps.139:24)


Leave a Reply

^