În trecerea anilor

”Rugăciunea prorocului Habacuc. (De cântat în felul cântecelor de jale). Când am auzit, Doamne, ce ai vestit, m-am îngrozit. Însufleţeşte-Ţi lucrarea în cursul anilor, Doamne! Fă-Te cunoscut în trecerea anilor! Dar, în mânia Ta, adu-ţi aminte de îndurările Tale!” /Habacuc 3:1-2/

trecerea anilorCare va fi rugăciunea ta la cumpăna anilor? Care sunt nevoile cu care vei veni înaintea Stăpânului pentru anii care vor urma? Ce te gândești că ar fi mai bine pentru tine și casa ta în timpul care va veni? Dar pentru adunarea la care mergi? Te gândești și la lumea din jurul tău? La comunitatea din care faci parte? Ce dorințe ai pentru țara în care te-ai așezat pentru o vreme? Gândind la veșnicie care ar fi valorile pe care le-ai prezenta înaintea Domnului la granița dintre ani? Sunt întrebări tulburătoare la care va trebui să răspunzi. Și tăcerea e un răspuns pe care Dumnezeu Îl va judeca la vremea Lui. Vă invit să privim la profetul Habacuc și să urmărim felul în care se raportează el la Cel Prea Înalt în vreme de criză. Care sunt frământările lui pentru el și poporul din care face parte? La ce se gândește și cu ce vine înaintea Domnului? Ce dorește să se întâmple în națiunea lui Israel?

1. Pocăința pocăiților.Însufleţeşte-Ţi lucrarea în cursul anilor, Doamne!” /Habacuc 1:2/. Acesta este strigătul omului lui Dumnezeu pentru credincioșii care au adormit și au ajuns în comă spirituală. Aveau religie dar nu mai aveau relație. Aveau nume dar nu aveau viață. Aveau legământul dar nu mai credeau. Trist. Rugăciunea lui Habacuc este ca un mesaj S.O.S. transmis în situație de urgență. Nu există decât o singură șansă pentru supraviețuire: trezirea. Însuflețirea. Readus la viață. Totul este pe moarte. Ca în Apocalipsa 3:1 :”îţi merge numele că trăieşti, dar eşti mort.” Cadavre ambulante. Atâta tot. Îmi vine în minte strigătul Fratelui Liviu Olah după ”pocăința pocăiților.” Anii trec și trecem și noi. Spre care compartiment al veșniciei: viața veșnică sau chin veșnic? Creștinismul autentic înseamnă dinamism, viziune și acțiune. Asemenea creștini sunt oamenii despre care cei din jur ”au priceput că fuseseră cu Isus.” /F. A. 4:13/. Care este profilul tău spiritual?

2. Salvarea celor pierduți. Trezirea spirituală are drept consecință mântuirea păcătoșilor. Iată de ce rugăciunea lui Habacuc continuă în modul cel mai logic: Fă-Te cunoscut în trecerea anilor!” /Habacuc 3:2/. În Predica de pe munte Domnul Isus stabilește identitatea și ”fișa postului” pentru pocăiții adevărați: “Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte, nu poate să rămână ascunsă. Şi oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă. Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri.” (Matei 5: 14-16). Pe umerii celor mântuiți atârnă responsabilitatea salvării celor păcătoși din jurul nostru. Nu e glumă. Iuda, fratele Domnului Isus strigă în epistola sa la v.23:  ”căutaţi să mântuiţi pe unii, smulgându-i din foc.”  La fel face și Apostolul Pavel când agonizează pentru mântuirea celor din neamul lui: simt o mare întristare, şi am o durere necurmată în inimă. Căci aproape să doresc să fiu eu însumi anatema, despărţit de Hristos, pentru fraţii mei, rudele mele trupeşti.” /Rom. 9:2-3/. Vremea lor a trecut. Acum e rândul nostru să fim preocupați de salvarea celor pierduți. Chiar îți pasă?

3. Izbăvire în încercări. Apostazia este urmată de mânia lui Dumnezeu și de pedeapsă. Acesta este mesajul pe care Habacuc îl primește de la Domnul și de care este foarte conștient când scrie:”Dar, în mânia Ta, adu-ţi aminte de îndurările Tale!” /1:2/. Vor veni zile grele pentru poporul lui Dumnezeu dar: ”Bunătăţile Domnului nu s-au sfârşit, îndurările Lui nu sunt la capăt, ci se înnoiesc în fiecare dimineaţă” spune profetul lacrimilor în Plângeri la 3:22-23. Disciplinarea se face în încercări dar cuvântul final este cel al îndurării și izbăvirii. Este un ciclu care se repetă în Biblie: apostazie-disciplinare-trezire-salvare. Nu știu în care etapă a acestui ciclu te afli dar dacă te încrezi în Dumnezeu te vei bucura de îndurările Lui și de o izbăvire supranaturală. Cel care scrie aceste cuvinte este beneficiarul multor izbăviri miraculoase din situații fără ieșire. Provocarea mea pentru tine este ca ”în trecerea anilor” să rămâi lângă Dumnezeu indiferent de situația prin care treci ca și El să rămână lângă tine până la sfârșitul zilelor și apoi o veșnicie fără sfârșit.

 

RUGĂCIUNE

 Stăpâne Tată, Suveran și Atotputernic din veșnicie în veșnicie Tu ești Dumnezeu. Înaintea Ta ne închinăm și ne proșternem pentru felul în care ne-ai purtat ”în trecerea anilor.” Chiar și în încercările prin care ai îngăduit să trecem nu ne-ai abandonat ci ne-ai mângâiat și ne-ai izbăvit. Este și motivul pentru care mărturisim că te iubim și că dorim să rămânem cu Tine până în veșnicie. Ne gândim la mulți alții care nu te cunosc. Salvează-I din păcat și din moarte și fă-I copiii Tăi. Fie ca anul 2013 să fie un an de îndurare pentru casele noastre și pentru națiunea din care facem parte. În Numele Domnului Isus ne rugăm. Amin.


Leave a Reply

^