M-am deprins să fiu mulțumit

” … m-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc.  Ştiu să trăiesc smerit, şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă. Pot totul în Hristos, care mă întăreşte.” /Fil. 4:11-13/

multumitSfârșit de Noiembrie 2013. Timp de Thanksgiving. Am făcut curat în casă și am pregătit tot ce trebuie pentru sărbătoare. Vom fi împreună cu copiii și nepoțica și vom avea și alți musafiri. Dar este prea puțin. Sărbătoarea ar fi incompletă fără EL. Fără Dătătorul tuturor lucrurilor! Fără Creatorul! Fără Alfa și Omega, Începutul și Sfârșitul, Cel Dintâi și Cel de pe urmă! Cel Adevărat! Cel Vrednic și Cel Veșnic! La asta medităm. Nu vrem sărbătoare fără Domnul. Ar fi seacă și fără conținut. Ne gândim însă le ceva mai mult decât timpul de Thanksgiving. Cuvântul din Efeseni 5:20 este provocator: Mulţumiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl, pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Hristos.” Viață de mulțumire! 24/7! ”Mulțumiți totdeauna… pentru toate lucrurile…!” Dumnezeu merită excelența! Domnul Isus, Singurul Lui fiu a plătit prețul. Nu este normal să ai doar un timp de mulțumire odată pe an. Apa și aerul, pâinea și sănătatea, protecția și binecuvântările ne sunt dăruite nonstop. Răspunsul trebuie să fie pe măsură. Mulțumirea ar trebui să fie modul de viață al tuturor oamenilor dar în mod special al creștinilor. Apostolul Pavel scrie din închisoare: ”m-am deprins să fiu mulțumit,” adică acesta este modul meu de viață, așa trăiesc eu. Cum stau lucrurile în dreptul tău? Ca să putem avea o viață de mulțumire, indiferent de circumstanțe este nevoie să înțelegem ce înseamnă” a mulțumi” și care sunt lucrurile care ne determină la o stare de mulțumire permanentă?

1. Recunoaștere. Ca să poți mulțumi cuiva trebuie să recunoști că ai fost în nevoie de ceva și cineva cu posibilități te-a ajutat și te-a scos din încurcătură.” Odată la un restaurant doi bărbați stăteau la aceiași masă. Unul era credincios și înainte de mâncare a închis ochii, a aplecat capul și s-a rugat. Celălalt l-a privit și l-a întrebat ce semnificație a avut gestul lui. I-a spus că a mulțumit lui Dumnezeu pentru mâncare.” Aaaa… tu ești unul din aceia care te rogi” – l-a apostrofat omul de vizavi.” Eu n-am nevoie să mă rog; muncesc și îmi câștig existența așa că n-am de ce să mulțumesc cuiva” – a continuat el. La care creștinul i-a spus:” Exact așa face și câinele meu.” Dacă nu ești dispus să recunoști că tot ce ai și tot ce ești vine de la Dumnezeu, atunci – da – n-ai cum să-I mulțumești! Dar, ia aminte la Cuvântul cel veșnic al lui Dumnezeu: El, care dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurileîn El avem viaţa, mişcarea şi fiinţa.”/F.A.17:25,28/. Recunoaște și smerește-te înaintea Lui. Spune împreună cu omul lui Dumnezeu: ”Cum putem noi oare să mulţumim în de ajuns lui Dumnezeu?”/1Tes.3:9/

2. Recunoștință. Dacă îți este greu să înțelegi felul în care trebuie să te raportezi la Creator ca să trăiești o viață de mulțumire te invit să reflectezi la definiția mulțumirii dată de DEX:” Manifestare de recunoștință și vorbele cu care se exprimă; arătarea recunoștinței prin vorbe.” Iar definiția recunoștinței lămurește nedumerirea:” Obligație morală pe care cineva o are față de cel care i-a făcut un bine; Sentiment de recunoaștere a datoriei față de un binefăcător.” Punct! Apoi deschidem Scriptură și se face lumină: ”Cine aduce mulţumiri, ca jertfă, acela Mă proslăveşte!/Psalm 50:23/. Adică, (parafrazat) doar cine aduce recunoștință și se închină, trăiește în dependență de El. În țara în care trăiesc este ceva normal să răspunzi cu” Thank you” oricărui ți-a făcut un bine. Este un mod de viață să dovedești recunoștință față de binefăcătorul tău. Cu atât mai mult față de Dumnezeu. Îndemnul Scripturii este presant: Şi orice faceţi, cu cuvântul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Isus, şi mulţumiţi, prin El, lui Dumnezeu Tatăl.”/Col. 3:17/. Cere iertare Stăpânului chiar acum pentru toate momentele când ai uitat să arăți recunoștință, atât față de oameni, cât și față de El. Impune-ți chiar acum să te deprinzi cu mulțumirea! Se va schimba totul în relația cu cei din jur dar și în relația cu Domnul.

3. Recompensă. Este răsplata care compensează. Ce anume? Viața ta de mulțumire și recunoștința ta față de Creatorul. Este sigură recompensa pregătită de Domnul pentru toți aceia care-L onorează, mulțumindu-I ”totdeauna și pentru toate lucrurile.”/Ef.5:20/. Asta confirmă și Scriptura la 1Tim.6:6: ”Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig.” Întrebarea care apare aici este una previzibilă:” Care este câștigul dacă mă hotărăsc să fac din a mulțumi modul meu de viață”? Lăsăm Scriptura să răspundă: ”Cel cu inima mulţumită are un ospăţ necurmat.”/Prov. 15:15/. Asta se traduce prin” petrecere cu masă mare, banchet.”/DEX/. Party! Wow! Mă mir cât mai stai așa de nepăsător față de ceea ce îți propune Stăpânul Universului! Ia aminte la ce are de gând pentru tine: ”Am fost tânăr, şi am îmbătrânit, dar n-am văzut pe cel neprihănit părăsit, nici pe urmaşii lui cerşindu-şi pâinea. Ci el totdeauna este milos, şi dă cu împrumut; şi urmaşii lui sunt binecuvântaţi. Depărtează-te de rău, fă binele, şi vei dăinui pe vecie.”/Ps.37:25-27/. Simplu ca bună ziua! Mingea este în terenul tău. Poți să fi cap sau coadă, binecuvântat sau blestemat, victorios sau învins. Mă rog să alegi bine. Alege Viața! Dar astăzi! Mâine s-ar putea să fie prea târziu.

RUGĂCIUNE

Tată din Cer! Te laud că M-ai mântuit, plătind prețul suprem la Calvar prin Fiul Tău. Nu ți-am mulțumit de-ajuns și pentru asta cer iertare. Ajută-Mă ca în mod permanent să trăiesc o viață de recunoștință în așa fel ca numai Tu să fi slăvit și alții să te vadă pe Tine privind la viața mea. Mulțumesc că mă asculți și mă ajuți. În Numele Domnului Isus. Amin.


Leave a Reply

^