Numărat, numărat, cântărit și împărțit

”Iată însă scrierea care a fost scrisă: “Numărat, numărat, cântărit, şi împărţit!” Şi iată tâlcuirea acestor cuvinte. Numărat, înseamnă că Dumnezeu ţi-a numărat zilele domniei, şi i-a pus capăt. Cântărit, înseamnă că ai fost cântărit în cumpănă şi ai fost găsit uşor! Împărţit, înseamnă că împărăţia ta va fi împărţită, şi dată Mezilor şi Perşilor!” /Daniel 5:25-28/

numaratEvenimentul din Daniel capitolul 5 este foarte posibil să se fi întâmplat într-o seară de Revelion. ”Împăratul Belşaţar a făcut un mare ospăţ celor o mie de mai mari ai lui, şi a băut vin înaintea lor.” – așa începe Daniel să descrie aroganța și mândria unui împărat ce se considera stăpân absolut pe pământ. Băutură, femei, vasele de aur de la templu, dumnezeii străini la care se închinau sunt elementele care completează tabloul unei nopți petrecute la palatal lui Belșațar din Babilon. Toate bune și aranjate perfect ca invitații să se simtă bine, iar împăratul să fie ridicat în slăvi. Numai că în toiul distracției se întâmplă ceva neobișnuit. ”Cineva” mai mare și mai puternic decât Belșațar intervine și împăratul vede cu ochii lui: ”degetele unei mâini de om, şi au scris, în faţa sfeşnicului, pe tencuiala zidului palatului împărătesc … Atunci împăratul a îngălbenit, şi gândurile atât l-au tulburat că i s-au desfăcut încheieturile şoldurilor, şi genunchii i s-au izbit unul de altul.” /Daniel 5:5-6/. De la delir la groază și spaimă. De la chef la cutremur. Este gata să ofere recompensă uriașă și să găsească pe cineva care să tălmăcească scrierea și să-i explice ce înseamnă acele cuvinte. La palat era un evreu, prizonier de război: ”un om, care are în el duhul dumnezeilor celor sfinţi.” /Daniel 5:11/.Când ajunge  în sala banchetului decorul scenei se schimbă total. Cel care conduce evenimentele este Dumnezeu, iar ”actorul” pe care-l folosește este Daniel. Cu autoritatea Stăpânului Său, Daniel îi explică împăratului că:”te-ai înălţat împotriva Domnului cerurilor; … şi n-ai slăvit pe Dumnezeul în mâna căruia este suflarea ta şi toate căile tale!” / Daniel 5:23/. Apoi traduce scrierea și mesajul de pe zid, mesaj care este pus în aplicare chiar în acel moment. Întrebările care se impun sunt îndreptățite: ”Cine este Dumnezeu?” ”Cu ce se ocupă El?” ”În anul 2013 este încă pe tron și poate afecta viața mea?” ”Dacă DA, cum acționează El?”

1 . Dumnezeu numără. Se pricepe foarte bine să numere. Este expert în contabilitate și statistică. Când comentează tălmăcirea celor scrise, Daniel explică clar în 5:26: ”Numărat, înseamnă că Dumnezeu ţi-a numărat zilele domniei, şi i-a pus capăt.”  Dumnezeu numără zilele. Dar El numără și pașii /Ps.56:8/, firele de păr din cap /Luca 12:7/, banii /Marcu 12:41-44/. De fapt, numai El numără corect, motiv pentru care Moise strigă în Psalmul 90:12: ”Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele!” Cum stai cu număratul și contabilitatea în dreptul tău? Se potrivește socoteala ta cu cea a lui Dumnezeu? Într-o zi va fi marea confruntare. Este început de an și tare bine ar fi să-ți ajustezi socotelile după pretențiile Celui Prea Înalt.

2 . Dumnezeu cântărește. Avea în față pe cel mai puternic om de pe planetă. Și cel mai greu, raportat la valorile acestei lumi. Bogății fără număr, faimă și putere, slavă și strălucire de neegalat. Dar verdictul dat de Dumnezeu sună diferit de realitatea în care trăia Belșațar: ”Cântărit, înseamnă că ai fost cântărit în cumpănă şi ai fost găsit uşor!” /Daniel 5:27/. Cântarul Celui Atot Puternic evaluează diferit de cel al oamenilor. Două verbe au creat două imperii. Verbul ”a avea” a creat imperiul valorilor materiale, iar verbul ”a fi” pe cel al valorilor spirituale. Dumnezeu este interesat în primul rând de cine ești mai mult decât de ceea ce ai. S-ar putea ca în anul 2013 să fi pus pe cântar. Te invit să meditezi la aceasta și să-ți schimbi prioritățile. Fiecărei biserici din Apocalipsa Dumnezeu îi spune ”Știu faptele tale!” și îi cere să se pocăiască. Asta e rezolvarea cu cântarul.

3 . Dumnezeu împarte.  ”Împărţit, înseamnă că împărăţia ta va fi împărţită, şi dată Mezilor şi Perşilor!” … Dar chiar în noaptea aceea, Belşaţar, împăratul Haldeilor, a fost omorât.” /Daniel 5: 28,30/. Care a fost ”diagnosticul” fără leac de care a suferit împăratul Babilonului? ”Dar tu, Belşaţar, fiul lui, nu ţi-ai smerit inima, măcar că ai ştiut toate aceste lucruri. Ci te-ai înălţat împotriva Domnului cerurilor.” /Daniel 5:22-23/. Cutremurător! Să ți se atragă atenția și să-L  sfidezi pe Dumnezeu! Să te pui în locul Lui! Asta nu mai are leac. Iată de ce până nu este prea târziu – pocăiește-te prietenul meu! Întoarce-te cu fața spre Domnul. Iar tu care te numești pocăit, evaluează-ți viața ta spirituală chiar acum. Primește provocarea azi. Mâine e târziu.

 

RUGĂCIUNE

Mulțumim Tată că ne iubești și îți pasă de noi. De aceea ne și avertizezi cu privire la traiul nostru pentru că ne vrei ”aur curat.” Iartă-ne pentru timpul risipit altfel decât ai vrut Tu. Ne pocăim și vrem să ieșim bine la numărătoare și la cântar. Nu uita și de cei dragi ai noștri. Până nu e prea târziu, strigă-I pe nume. Te rugăm în Numele Domnului Isus. Amin!


One Response to “Numărat, numărat, cântărit și împărțit”

  1. negulescu catalin says:

    Domnul cantareste credinta…..dar noii prin credinta am murit, am fost rastignit ampreuna cu Hristos…gal2.20….si traiesc, dar nu mai traiesc eu , Hristos trieste an mine….aceasta este eliberarea si cea mai mare bucurie care mi a dato Domnul meu, eu am murit, sant mort, nu mai triesc eu Hristoe traieste cu credinta Lui de Dumnezeu in mine. multumesc Doamne ca eu sant an Tine si Tu esti an mine. amin

Leave a Reply

^