Scapă-ți viața

16. Şi fiindcă Lot zăbovea, bărbaţii aceia l-au apucat de mână, pe el, pe nevasta sa şi pe cele două fete ale lui, căci Domnul voia să-l cruţe; l-au scos, şi l-au lăsat afară din cetate. 17. După ce i-au scos afară, unul din ei a zis: “Scapă-ţi viaţa; să nu te uiţi înapoi, şi să nu te opreşti în vreun loc din Câmpie: scapă la munte, ca să nu pieri.” /Gen.19:16-17/

scapa viataVremea lui Lot și vremea lui Noe sunt puncte de reper pentru timpul când Domnul Isus  va reveni. Zilele de la urmă sunt mai clare ca niciodată. Degradarea morală este fără precedent. La fel și viața spirituală. Ne confruntăm cu ”tone de religie” dar cu o lipsă acută de credință. Întrebarea Domnului Isus din Luca 18:8Când va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pământ?” este mai actuală ca oricând. Evenimentul din Geneza 19 ar trebui să ne pună pe gânduri. Într-o lume apostată Dumnezeu n-a uitat de Lot și familia lui care ”îşi chinuia în toate zilele sufletul lui neprihănit, din pricina celor ce vedea şi auzea din faptele lor nelegiuite” /2 Petru 2:8/. Îi caută și dorește să-i salveze. O face aproape cu forța. Aducând  Biblia ”la zi” doresc să înțelegem cu toții că Sodoma și Gomora sunt experiența noastră de zi cu zi din lumea în care ne ducem viața.  Același Dumnezeu care l-a salvat pe Lot este interesat de salvarea noastră. El vrea sa salveze pe cei păcătoși dar ne avertizează și pe noi, copiii Lui că suntem în pericol și că este interesat să trăim în așa fel, încât să nu fim  afectați de tragedia care va atinge lumea întreagă. Haideți să ”disecăm” strigătul din motto-ul meditației și să înțelegem cum putem să fim salvați. ”Scapă-ți viața” înseamnă că:

1. Ești în pericol. Când am ajuns în America în 1995 un slujitor al lui Dumnezeu american în vârstă când a aflat că locuiesc în zona golfului San Francisco din California mi-a spus pe un ton imperativ:”Să pleci cât mai repede de acolo”! Iar apoi a continuat: ”Tot răul din țara aceasta pornește de acolo și de la New York și apoi se exportă în lumea întreagă.” Avea dreptate fratele meu.  Numai că pericolul de ieri din acea zonă a lumii reprezintă pericolul de azi din lumea întreagă. Atmosfera și practicile Sodomei tind să se oficializeze peste tot. Pericolul se extinde cu repeziciune și ne provoacă la decizii capitale în ce privește viața noastră și a familiilor noastre. Citiți 2 Timotei c.3, Epistola lui Iuda și 2 Petru c.2 ca să înțelegeți ”la cât este ora” pe ceasornicul lui Dumnezeu. Globalizarea te obligă să fii ”politically corect,” iar asta te pune în încurcătură: va trebui să decizi dacă accepți sau respingi modul de trai lumesc și ramâi lângă Dumnezeu, plătind prețul sau te lași dus de val. ”Scapă-ți viața!”: ești în pericol și este urgent!

2. Ești în atenția lui Dumnezeu. Dacă cineva strigă ca să-ți scapi viața înseamnă că va încerca să te și ajute. Expresia Domnul voia să-l cruţe”  /Gen.19:16/ este suficientă ca să înțelegem că Cel ce numără toți perii capului cunoaște absolut totul despre noi. Urmăriți ce spune Cuvântul Lui despre acest lucru în Ps. 94:9,11,14: ”Cel ce a sădit urechea, s-ar putea să n-audă? Cel ce a întocmit ochiul, s-ar putea să nu vadă? … Domnul cunoaşte gândurile omului. … Căci Domnul nu lasă pe poporul Său, şi nu-Şi părăseşte moştenirea.”  GPS-ul lui Dumnezeu funcționează  perfect. L-a urmărit pe Lot și a trimis îngerii să-l salveze. Pentru noi a trimis ”pe singurul Lui Fiu pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.” /Ioan 3:16/. Realizezi tu ce preț ai în ochii lui Dumnezeu? Ești obiectul iubirii Lui și nu mai poate de dragul tău. Apa care-o bei, pâinea ce-o mănânci, aerul care-l respiri, sănătatea care îți întărește trupul, casa, mașina, școala, afacerea, copiii și nepoții, etc – toate sunt darurile Lui pentru tine 24/7. Adaugă și slava ce te așteaptă în veșnicie și vei avea tabloul întreg al atenției ce Ți-o acordă Regele Regilor și Domnul Domnilor! Fă-ți puțin timp și gândește la toate aceste evidențe.

3. Ești provocat să răspunzi. Nici nu se poate altfel. In final și tăcerea e un răspuns. Lot a ezitat dar trimișii lui Dumnezeu l-au apucat de mână, pe el, pe nevasta sa şi pe cele două fete ale lui,l-au scos, şi l-au lăsat afară din cetate.” După care au continuat: ”să nu te uiţi înapoi, şi să nu te opreşti în vreun loc din Câmpie: scapă la munte, ca să nu pieri.” /Gen.19:16-17/. Lot a alergat și a ajuns în cetatea Țoar împreună cu fetele lui. Nevasta lui a ales să privească  în urmă și a pierit. Dumnezeu a făcut totul clar:  ”Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul.”  Recomandarea Lui este:Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta.” /Deut.30:19/. Nu putea face nimic în plus. A avut un singur Fiu și prin jertfirea Lui la Golgota a plătit prețul salvării. Eu am răspuns DA cu aproape 40 de ani în urmă și nu regret. Sunt fericit și împlinit cu Dumnezeul meu. Acum e rândul tău. Mă rog ca să-ți faci socotelile și să-L primești chiar acum. Iar tu care-ai ieșit din Sodoma dar n-a ieșit ea din tine, fii atent! Există riscul să privești în urmă și să rămâi afară. ”Adu-ţi aminte dar cum ai primit şi auzit! Ţine, şi pocăieşte-te!” /Apoc.3:3/. Amin!

 

RUGĂCIUNE

Stăpânule Tată suntem recunoscători pentru dragostea cu care ne înconjori 24/7 și ne provoci să rămânem sub autoritatea Ta de Dumnezeu. Ne vrei cu gelozie pentru Tine și aici și în veșnicie de aceea ne atenționezi din când în când. Fă să avem viața în rânduială și să fim pregătiți pentru întâlnirea cu Tine. Dar ajută-ne să depunem și mărturie ca alții să se pocăiască. Amin! 


Leave a Reply

^