“Unde este fratele tău?”

”Domnul a zis lui Cain: “Unde este fratele tău Abel?” El a răspuns: “Nu ştiu. Sunt eu păzitorul fratelui meu?” Gen.4:9

“Unde este fratele tău?” este întrebarea cu care Dumnezeu îl confruntă pe Cain după ce acesta l-a ucis pe Abel. Este a doua întrebare din Biblie după întrebarea” Unde ești?” din capitolul precedent al cărții Geneza. Este o întrebare cheie, răspunsul definind în modul cel mai clar caracterul dar și relațiile tale cu cei din jurul tău. Dar, cine este fratele tău? El poate fi fratele tău de sânge sau fratele tău de credință. Este fratele tău de neam sau chiar fratele tău vitreg. În sensul lărgit al cuvântului el reprezintă semenul tău. În Evanghelia lui Luca la capitolul 10 în versetul 29 un învățător al legii îl întreabă pe Domnul Isus: “Şi cine este aproapele meu?”, iar El îi răspunde prin pilda celui căzut între tâlhari ca să-l facă să înțeleagă în modul cel mai simplu cine este aproapele (fratele) lui. Numitorul comun al rasei umane este omul ca și ființă creată de Stăpânul. Persoana de lângă noi este fratele tău și al meu. Cum răspundem la întrebarea din această meditație și în ce fel ne raportăm la cei din jur? Vă invit să urmărim împreună trei răspunsuri la întrebarea” Unde este fratele tău?”

1. Nu știu. Așa a început Cain dialogul cu Dumnezeu după ce săvârșise crima. Este cel mai simplu dar și cel mai trist răspuns. Negare totală. N-am frați, iar dacă apar în jurul meu trebuie să-i fac să dispară. Nu mă interesează. Îmi văd de treburile mele și asta e totul! Sunt centrat în mine însumi; mă iubesc doar pe mine și nu mă preocupă nimic și nimeni din afara existenței mele. Egocentrism 100%; eul concentrat în sine.” Singur în gașcă” era expresia unui prieten. Acesta a fost Cain din Vechiul Testament. Dar el” n-a murit”; trăiește și astăzi. Îl regăsim în imaginea tâlharilor din pildă samariteanului milostiv (Luca c. 10), oameni care se iubeau doar pe ei înșiși și pentru asta au fost gata să distrugă pe semenii lor. Astăzi când pe pământ sunt peste șapte miliarde de semeni ai noștri există oameni care sunt urmașii lui Cain și care sunt pregătiți să ucidă și asta de multe ori în numele unei cauze” sfinte.” Ajungând la persoana ta Duhul Sfânt te pune față în față cu cei care gravitează în jurul tău și te întreabă în mod direct și personal:” Unde este fratele tău?” Iar întrebarea te obligă să răspunzi.

2.Sunt eu păzitorul fratelui meu?” Această întrebare reprezintă continuarea primului răspuns. Negarea este urmată de indiferență. Am frate dar el este cu treaba lui și eu cu treaba mea. Seamănă cu atitudinea preotului și levitului din capitolul 10 al Evangheliei lui Luca. Amândoi au trecut” pe lângă” cel căzut între tâlhari fără să le pese. Dacă nu-i” de-al nostru”, atunci nu ne interesează. Apostolul Pavel a întâlnit mulți” frați” ca și aceștia. Un autor anonim și-a imaginat că dacă Diavolul și-ar fi scris” fericirile”, ele ar fi sunat, probabil, cam așa:” 1 Ferice de cei prea obosiți, prea ocupați sau prea dezinteresați pentru a petrece câteva ore pe săptămână cu frații și surorile lor de credință, căci ei sunt cei mai buni lucrători ai mei; 2 Ferice de acei creștini care așteaptă să fie invitați și să li se mulțumească pentru că eu îi pot folosi; 3 Ferice de cei prea sensibili care, răniți fiind, vor decide să nu mai meargă la Casa Domnului, căci ei sunt misionarii mei; 4 Ferice de cei care fac tulburare, căci ei vor fi chemați fiii mei; 5 Ferice de cei care se plâng mereu de ceva, căci eu sunt numai urechi pentru ei; 6 Ferice de cei care sunt sătui de manierele și greșelile păstorilor lor, căci ei nu se aleg cu nimic din predicile ce le aud; 7 Ferice de acel membru al unei biserici care așteaptă să fie invitat la propria-i biserică, pentru că el este o parte din problemă și nu din rezolvarea ei; 8 Ferice de cei care bârfesc, căci ei vor cauza certuri și separări care mie îmi plac! 9 Ferice de cei care se ofensează ușor căci ei se vor mânia repede și vor pleca dintre frați; 10 Ferice de cei care nu dăruiesc la biserică pentru progresul lucrării lui Dumnezeu, căci ei sunt ajutoarele mele; 11 Ferice de cei care vorbesc despre dragostea nemăsurată a lui Dumnezeu dar urăsc pe fratele și pe sora lor, căci ei vor fi cu mine o veșnicie; 12 Ferice de tine care, citind aceste lucruri, crezi că se potrivesc foarte bine altora, dar nu ție, căci și pe tine te-am prins și ești al meu.”” Frați” care rămân reci și indiferenți la nevoile și problemele fraților lor din adunare ori a semenilor din jurul lor. Ciudat este faptul că ei poartă numele de creștini și pretind că se aseamănă cu Domnul Isus. Dar El a spus în Predica de pe munte despre adevărații urmași ai Săi cădupă roadele lor îi veți cunoaște.” (Matei 7:20). Cum sună asta în dreptul tău? Uită-te în oglindă chiar acum! Poate ai nevoie de” retușări.”

3. Caut pe fraţii mei (Gen. 37:16). Este cel de-al treilea răspuns preluat din gura și inima de frate a lui Iosif în timp ce căuta pe frații lui, frați care urmau să-l vândă. “Traducerea” sună extraordinar:” Am frați pe care îi caut deoarece îi iubesc și am nevoie de ei, iar ei au nevoie de mine. Nu pot trăi fără ei, nici ei fără mine de aceea mă interesez de ei. Te invit să-i întâlnești pe frații mei.” Unii sunt bolnavi, alții sunt singuri. Unii sunt orfani, alții trec prin încercări. Unii sunt tineri, alții sunt în vârstă. Unii sunt aproape de mine, alții sunt departe. Unii slujesc în adunare, alții sunt misionari. Unii sunt mântuiți, alții au nevoie urgentă de Domnul. Unii vorbesc aceiași limbă ca și mine, alții vorbesc o limbă diferită. Unii sunt înstăriți, alții sunt modești. Unii au multă carte, alții sunt oameni simpli. Unii sunt liberi, alții sunt în închisoare. Unii au pielea albă, alții sunt negri sau cu pielea galbenă. Dar ce este” fermecător” este faptul că toți aceștia sunt frații mei, fără deosebire. Creați de același Domn și expuși la aceiași jertfă salvatoare a Fiului lui Dumnezeu. Suntem” Milioane, milioane…” spune Fratele Costache Ioanid într-o poezie creștină, iar privind la ziua în care ne vom regăsi” l-acele țărmuri…” poetul continuă:” Sunt un abur care-adie/Şi se pierde prin liane. /Dar în ziua ce-o să vie/Nu un om şi nu o mie, /Ci ca mine-ar vrea să fie/MILIOANE, MILIOANE.” Caută-ți frații și stai alături de ei. În frunte este chiar El, Fiul lui Dumnezeu, Domnul Isus Christos. Slujește-L cu dedicare pentru că nu mai este mult și ne vom aduna împreună ACOLO. Iar tu prietenul meu, grăbește-te și intră în coloana celor răscumpărați. Împacă-te cu Dumnezeu chiar acum. Mă rog pentru tine să ai curaj și să crezi că El este Singurul care te iartă și te mântuiește. Amin.

 

RUGĂCIUNE

Te slăvim Tată din Cer pentru harul Tău dăruit nouă cu risipă. Prin jertfă de la Calvar ne-ai făcut frați cu Fiul Tău și cu milioane de pe pământul întreg. Slavă Ție, Doamne! Ajută-ne să rămânem statornici până la sfârșit și fă-ne bucuria să-i vedem și pe cei din jurul nostru mântuiți cât mai repede. Milioane! În Numele Domnului Isus Îți mulțumim că ne asculți. Amin.


Leave a Reply

^