Până nu se întoarce țărâna în pământ

7. “ …  până nu se întoarce ţărâna în pământ, cum a fost, şi până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat.” (Ecl.12:7)

27. “ … oamenilor le este rânduit să moară …” (Evrei 9:27)

22. “Cu vremea săracul a murit … a murit şi bogatul … ” (Luca 16:22) 

taranaUltima armă pe care Diavolul o folosește să terorizeze oamenii este teama de moarte. Totul este bine până când se ajunge la acest subiect. Oamenilor nu le place să discute despre sfârșitul vieții lor. Gândul morții alungă liniștea și pacea și aduce tulburare și spaimă. Există diferite filozofii de viață care încearcă să explice cum trebuie să se comporte omul în fața morții. O armată de capelani și consilieri sunt angajați să pregătească ființa umană pentru momentele finale ale existenței pământești. Studii și experiențe științifice au dovedit că există cel puțin două feluri de comportament în fața morții: oameni care sunt îngroziți și care nu vor să plece de pe pământ și oameni care trăiesc în liniște până la capăt și sfârșesc viața cântând și rugându-se. În imnologia creștină există o cântare care întreabă: ”Unde vei fi în veșnicii, tu ce de Domnul ești creat? /Unde vei fi în veșnicii, /El suflet viu Ți-a însuflat. /Răspunde azi, răspunde azi. /Unde vei fi în veșnicii?” Ce întrebare provocatoare pentru fiecare muritor. Oare poate cineva să răspundă cu adevărat la această întrebare? Există vreo posibilitate să știm ce se întâmplă cu noi dincolo de Iordanul morții? Cu certitudine, există. Cartea Cărților face lumină și aduce în scenă adevăruri extraordinare despre veșnicie. Dar, ATENȚIE! Ele trebuie cunoscute “… până nu se întoarce ţărâna în pământ, cum a fost, şi până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat.” (Ecl.12:7). Adică în timpul pe care Creatorul l-a îngăduit să ne ducem existența noastră vremelnică. Oare ce ar trebui să înțelegem ca să avem liniște și pace în clipa plecării noastre de pe acest pământ?

1. Definiția morții. Când este vorba de o definiție, consultăm dicționarul. În DEX cuvântul moarte se explică prin: ”deces, dispariție, pieire, prăpădire, răposare, sfârșit, stingere, sucombare, pierzare, somnul de veci.” Adică, încetarea existenței. E și motivul pentru care oamenii fără credință în Dumnezeu spun la înmormântare ”Adio!” Sfânta Scriptură, numită și ”Manualul Creatorului” ne lasă să înțelegem în modul cel mai clar că moartea nu înseamnă încetarea existenței, ci despărțire. În Luca 16:22 aflăm că “săracul a murit… a murit şi bogatul… ” dar n-au dispărut, iar Eclesiastul în capitolul 12 explică pe înțelesul tuturor adevărul de mai sus: cele două entități din ființa umană (cea fizică și cea spirituală) nu dispar, ci se întorc fiecare la locul de origine. La moartea fizică trupul se desparte de suflet, iar la moartea spirituală, sufletul se desparte pentru totdeauna de Dumnezeu (în cazul celor necredincioși). (Vezi Apoc. 20:12-15). Trebuie să lansăm aici un semnal SOS pentru fiecare muritor: fiind clar faptul că nu se termină totul la cimitir, ești direct responsabil pentru felul în care trăiești pe acest pământ precum și pentru felul în care vei petrece veșnicia.

2. Perspectiva morții. Arată spre veșnicie. În primele secunde după moarte fiecare ființă ce a trăit pe pământ va fi șocată să constate că existența continuă dar pe alte coordonate. Omida nu dispare, ci se transformă într-un fluture de toată frumusețea. Cristalele de zahăr puse în ceai și amestecate nu se pierd; ele rămân acolo dar sub o altă formă. Dovadă, ceaiul îndulcit. Perspectiva morții nu e cimitirul și viermii, ci veșnicia. Numai că veșnicia are două compartimente: unul cu semnul plus numit rai, fericire veșnică, sânul lui Avraam, iar altul cu semnul minus numit în Scriptură iad, gheena, locul unde focul nu se stinge și viermele nu moare, chinul cel veșnic. Teologia iadului și a raiului este foarte bine marcată în Biblie. Fiți atenți numai la ce spune Domnul Isus în Ioan 5:28-29: ”Nu vă miraţi de lucrul acesta; pentru că vine ceasul când toţi cei din morminte vor auzi glasul Lui şi vor ieşi afară din ele. Cei ce au făcut binele, vor învia pentru viaţă; iar cei ce au făcut răul, vor învia pentru judecată.”  În veșnicie Lazăr cel sărac și bogatul se regăsesc dar fiecare în locul care și l-a pregătit când trăia pe pământ. (Luca 16). După moarte nu se mai poate face nimic. În clipa morții dosarul fiecărui muritor este pecetluit și trimis în fața instanței de judecată a lui Dumnezeu. La acest dosar nu mai are nimeni acces, nici pastorul, nici preotul. Viața este timpul când trebuie să decizi pentru destinul tău veșnic. Dumnezeu și-a făcut partea; așteaptă ca și tu să hotărăști. Eu am hotărât acum 40 de ani și sunt fericit. Te provoc și pe tine să nu mai întârzii!

3. Provocarea morții. Este pocăința. Acum ști sigur că nu se termină totul la mormânt și că există veșnicie. Ai înțeles că trebuie să decizi – aici și acum – pentru rai sau pentru iad. Orice om înțelept alege să-și petreacă eternitatea în fericire și nu în chin. Dar cum se face asta? Am vreo posibilitate? Există, oare Cineva care ar putea să-mi rezolve problema și să nu fiu îngrozit în clipa plecării de pe pământ? DA! Există o singură Persoană care a biruit moartea ”cu moartea pe moarte călcând.” Fii atent la mesajul versetului de aur al Bibliei: ”Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.” (Ioan 3:16). Wow! Viață veșnică! De acum și de aici! Garantat 100%. Și ca să nu ai nici un fel de îndoială cu privire la acest adevăr urmărește ce spune ucenicul iubirii la 1 Ioan 5:11-13: ”Dumnezeu ne-a dat viaţa veşnică, şi această viaţă este în Fiul Său. Cine are pe Fiul, are viaţa; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu, n-are viaţa. V-am scris aceste lucruri ca să ştiţi că voi, care credeţi în Numele Fiului lui Dumnezeu, aveţi viaţa veşnică.”  Te rog și te implor, vino la Domnul Isus și împacă-te cu El. Astăzi, nu mâine! Predă-ți viața ta în mâna Lui străpunsă pe crucea Golgotei. Pe românește: POCĂIEȘTE-TE! Primește provocarea și roagă-te sincer împreună cu mine următoarea

 

RUGĂCIUNE

”Tată din Cer! Te rog iartă-mi păcatele! Mântuiește-mi sufletul! Fă-mă copilul Tău și ajută-mă să rămân cu Tine până în veșnicie. Mulțumesc că mă asculți și că Îmi dai putere! În Numele Domnului Isus care a murit pentru mine! Amin!


^